Podaci koji se unose u obrazac zahtjeva za dodjelu nekretnina na uporabu tijela državne uprave i drugim korisnicima državnog proračuna Republike Hrvatske (članak 32. Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske „Narodne novine“ 155/2023.)

  1. djelatnost podnositelja zahtjeva
  2. pravni oblik pravne osobe: tijela državne uprave, proračunski korisnici državnog proračuna, pravne osobe s javnim ovlastima, parlamentarne političke stranke i nezavisni saborski zastupnici
  3. lokacija nekretnine
  4. broj zaposlenika koji će koristiti dodijeljenu nekretninu
  5. Karakteristike koje nekretnina mora sadržavati (površina 15 m² po zaposlenom djelatnike te dodatno obrazloženje ukoliko i za što je potreba veća površina primjerice: skladišni, arhivski prostor i/ili sanitarni prostor i slično)
  6. obrazloženje ukoliko je za privođenje namjene potreban duži rok od godinu dana

Napomene:
  • Tijela koja koriste nekretnine zakupljene od trećih osoba dužna su obratiti se Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine najkasnije šest mjeseci prije isteka ugovora o zakupu s upitom o raspoloživosti nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske za potrebe rada i obavljanja djelatnosti tih tijela, a Ministarstvo je dužno odgovoriti na upit u roku od 90 dana od dana zaprimanja zahtjeva.
  • Trgovačkim društvima u isključivom ili pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske društvo Državne nekretnine d.o.o. daje nekretnine iz članka 14. Zakona u zakup sukladno zakonu kojim se uređuje zakup i kupoprodaja poslovnih prostora.