Vlada usvojila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina

  • Slika /slike/Vijesti/ZDIKN/2021/ZDIKN_2021_2.jpg
  • Slika Damir Šantek
  • Slika

Na svojoj 87. sjednici održanoj 2. prosinca 2021. godine Vlada Republike Hrvatske usvojila je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina te ga uputila na prvo čitanje u Hrvatski sabor.

Važećim Zakonom o državnoj izmjeri i katastru nekretnina uređuje se državna izmjera, katastar nekretnina, katastar infrastrukture, registar zgrada, registar prostornih jedinica, registar geografskih imena, nadležnost nad  navedenim poslovima kao i njihovo obavljanje. Navedenim zakonom propisana je i naplata stvarnih troškova uporabe podataka dokumentacije iz službenih evidencija Državne geodetske uprave.

Ovim nacrtom prijedloga zakona:
  • provode se mjere iz  Akcijskog plana za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja 2020 za čiju je provedbu zadužena Državna geodetska uprava na način da se propisuje ukidanje naplate većine stvarnih troškova uporabe podataka za izdavanje izvadaka, prijepisa, potvrda i preslika podataka dokumentacije državne izmjere, katastra nekretnina, katastra infrastrukture, registra zgrada, registra prostornih jedinica i registra geografskih imena, ostvarenje uvida te za određena postupanja po zahtjevu stranaka,
  • detaljnije se propisuju radnje u postupku izrade te pregleda i potvrđivanja geodetskih elaborata,  
  • uvode se dodatni mehanizmi u postupcima katastarskih izmjera i izlaganja na javni uvid koji će uporabom instituta javnosti te objavom javnog poziva osigurati brže stavljanje u uporabu katastarskog operata.

Također, ovim nacrtom prijedloga zakona postići će se rasterećenje gospodarstva te će se osigurati suvremen i učinkovit sustav zemljišne administracije koji će doprinijeti povećanju pravne sigurnosti u postupanju s nekretninama, poticanju i ubrzavanju procesa ulaganja te poboljšanju funkcioniranja tržišta nekretnina.

 

Pisane vijesti