Bačić: Nema razloga plaćati 2 milijuna eura hostelu, a imati prazna 102 stana

13.11.2023.

19:57

Autor: V.G./Dnevnik/HRT

Svi oni koji budu htjeli ući u prikladan i kvalitetan smještaj, moći će ući u roku od mjesec dana. Na području Gline i Petrinje završavamo oko 600 stambenih jedinica koje će prije svega biti za smještaj naših sugrađana koji ne mogu živjeti u svojim zgradama jer nisu obnovljene, rekao je u Dnevniku HTV-a Branko Bačić, ministar graditeljstva.

Bačić je danas posjetio Glinu te izrazio zadovoljstvo dinamikom obnove.

- Želio bih da ta dinamika bude još brža, ali limitirani smo nedovoljnim kapacitetima građevinske operative na području petrinjskog i zagrebačkog potresa pa tako ponekad i naše javne nabave za izbor izvođača radova ne možemo dovršiti jer ili se nitko nije javio ili su cijene previsoke, pojasnio je Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ministar kaže kako je u ovom trenutku teško precizirati točan datum kad će biti gotova obnova na Banovini. 

- Pozivam naše sugrađane čije su kuće oštećene u potresu da svoj zahtjev podnesu do kraja godine kada istječe rok. Prema našoj procjeni za negdje 13-14 mjeseci bi mogli riješiti sve zahtjeve, kojih je u ovom trenutku 4000 u našem Ministarstvu, za jedan od vidova obnove - bilo da moramo graditi zamjenske kuće, konstrukcijsku ili nekonstrukcijsku obnovu, rekao je Bačić.

Paralelno s time, kaže Bačić, rješavat će se nabava za izvođenje radova.

- Vjerujem da će u idućih nekoliko godina biti potpuno završen oštećeni dio objekata na zagrebačkom i petrinjskom potresu, rekao je.

Financijski neodrživo plaćati smještaj u hostelu


U hostelu Arena nakon potresa privremeno su smještena 144 stanovnika Zagreba.

- U međuvremenu jedan od mojih prvih koraka bila je obnova cjelokupnog fonda u vlasništvu RH na području zagrebačkog i petrinjskog potresa. U proteklih nekoliko mjeseci obnovili smo 156 stanova, samo u Zagrebu 102 stana. U te stanove uložili smo oko 4 milijuna eura. To su kvalitetno uređeni stanovi, rekao je Bačić.

Istovremeno hostel Arena, kazao je Bačić, mjesečno fakturira iznos od oko 160 tisuća eura.

- Na godišnjoj razini mi taj smještaj plaćamo milijun i 920 tisuća eura. Držim da bi politički bilo krivo i financijski neodrživo da s jedne strane plaćamo smještaj u hostelu, a da s druge strane uređeni stanovi ostanu prazni. Zbog toga smo rekli svima njima koji imaju pravo na obnovu da im osiguravamo adekvatan smještaj gdje ne plaćaju stanarinu, a država im plaća i režije, rekao je Bačić.

Na pitanje što ako starija gospođa na korištenje dobije stan na 5. katu bez lifta, Bačić odgovara da je to najmanji problem.

- Ona može izabrati bilo koji stan u Zagrebu koji odgovara njenim potrebama, rekao je ministar.

Podsjetio je kako država plaća stanarinu za 1800 građana čiji su stanovi oštećeni, a još nisu obnovljeni.

- I još plaća režije u iznosu od 160 eura ako je višečlano domaćinstvo, kazao je.

Kad je riječ o socijalnim slučajevima odnosno onima koji ne mogu plaćati stanarinu, Bačić je naglasio kako nitko neće ići na ulicu.

- Ovdje se radi o brizi države za svoje sugrađane. Napravit ćemo sve da smještaj bude prikladan i primjeren današnjem vremenu, poručio je.

Komentirao je i novog ministra obrane Ivana Anušića.

- Za mene to nije nikakvo iznenađenje. Uvjeren sam da će s obzirom na svoje kvalitete kao dugogodišnji načelnik, župan i saborski zastupnik, potpredsjednik HDZ-a, odlično obavljati posao ministra obrane. Drago mi je što će sa mnom sjediti u Vladi, zaključio je Bačić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!