Je li predavanje zahtjeva za obnovu komplicirano?

20.01.2021.

10:30

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/B.A./HRT

default error photo
Damir Vanđelić, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu, rekao je da je ukupno podneseno 2211 zahtjeva, a riješena su 1172.
Damir Vanđelić, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu, rekao je danas u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska na temu obnove Zagreba nakon potresa da je ukupno podneseno 2211 zahtjeva, a riješena su 1172. Ukupni iznos zatražene novčane pomoći je 127.852.000 kn, a dobar dio je već isplaćen.

- To su hitne sanacije - zabatni zidovi, stubišta, okna dizala, uklanjanje šute i tako dalje, rekao je Vanđelić.

➡️ Potresi - iz minute u minutu
➡️ Otvoreno o Vladinu planu obnove Banovine
➡️ Bačić i Bauk o polemikama obnove Banovine  
➡️ Žurno se postavljaju seizmografi - Kuk: Potresi magnitude 3 su normalni

Osvrćući se na kritike zbog složenosti postupka, Vanđelić je u emisiju donio nekoliko tipova obrazaca rekavši da je jedan od osnovnih nesporazuma u tome da zapravo postoje zamjenski dokumenti. Broj potrebnih dokumenata može biti manji nego što se možda čini.

- Ovi svi dokumenti koji su navedeni je ili-ili-ili, rekao je Vanđelić.

Kao primjer je naveo obiteljske kuće koje nisu legalizirane, za koje je potrebno priložiti dokaz da je podnesen zahtjev, ali ako je kuća legalna ili već ima građevinski dozvolu, taj dokument nije potreban.

- Dakle, ovdje je šest dokumenata ili manje, rekao je.

Vanđelić je istaknuo da se zahtjevi mogu predavati digitalno.

- Zahtjevi se mogu predavati digitalno, međutim to nije na zadovoljavajući način riješeno. Na tome se radi, povezuju se registri niza dokumenata koje RH ima u svojim repozitorijima i kad se to napravi, predavanje zahtjeva bi trebalo biti puno lakše, rekao je Vanđelić.

Vanđelić je rekao kako je situacija tehnički i pravno kompleksna te da se zakon može pojednostavniti, što misli da će predstojećim izmjenama i dopunama biti i učinjeno.

Zdravko Vladanović, predsjednik Udruge predstavnika suvlasnika Grada Zagreba, pozvao je cijelu suvlasničku zajednicu u višestambenim zgradama, a posebice predstavnike suvlasnika, da kod svake spoznaje o bilo kakvoj intervenciji koja se tiče nosivih zidova to odmah spriječe.

- Imam konkretan slučaj da mlada obitelj, bračni par s dvoje male djece, ulazi u novi stan i odluči ukloniti armiranobetonski zid. Pitanje je svijesti i savjesti svakog pojedinca da takvo što ne smije raditi. Konačno, nosivi armiranobetonski zidovi u stanu nisu privatno vlasništvo, to su zajednički dijelovi prema Vladinoj Uredbi o održavanju stambenih zgrada, istaknuo je Vladanović.

U emisiju se uključio i reporter Gordan Ćelić, koji je s profesorom Arhitektonskog fakulteta Berislavom Medićem razgovarao ispred zaštićene zgrade u Vukovarskoj 52 u Zagrebu, koja je oštećena u potresu - urušila joj se 155 tona teška krovna konstrukcija.

Medić je objasnio da bi danas trebali početi pripremni radovi za uklanjanje nadstrešnice, koje će trajati mjesecima. Zamjenska nadstrešnica neće biti betonska, već vjerojatno od nekog lakšeg materijala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!