Damir Vanđelić u Dnevniku: Na proljeće počinju radovi

29.10.2020.

19:16

Autor: Branko Nađvinski/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo
Pogledajte razgovor s Damirom Vanđelićem i priču sedmeročlane obitelji koja je u 10 sekundi ostala bez krova nad glavom.
Privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba Damir Vanđelić kazao je u Dnevniku kako bi Fond u roku od petnaest dana trebao biti upisan u Sudski registar te će se u roku petnaest dana sazvati konstituirajuća sjednica Upravnog vijeća.

➡️ Potpisan Ugovor o osnivanju Fonda za obnovu nakon potresa 
➡️ "Obnovom se ne smije izgubiti duh centra grada" 
➡️
Plenković: Vanđelić na čelu Fonda za obnovu
 
Dodao je da će se u roku od trideset dana obaviti javni natječaj i donijeti Statut Fonda. Naglasio je kako je 26.000 objekata oštećeno, a od toga je pet posto  neuporabljivo. Dodao je kako je oko dvadesetak posto granično odnosno potencijalno neuporabljivo. Vanđelić je poručio kako bi već u proljeće mogli započeti radovi. U međuvremenu obavit će se sve pripremne aktivnosti, elaborati, projekti, ugovaranje stručnog nadzora i revidenata.

Naglasio je kako je procjena troška ukupne obnove oko 42 mlrd. kuna, da će se u početku trošiti više te da će obnova trajati više od deset godina. Vanđelić je naglasio kako već radi zajedno sa suradnicima na sustavu koji bi trebao osigurati kompletnu transparentnost, kompletno digitalno provođenje sustava javih nabava.

Dodao je kako je jedna od njegovih zadaća osigurati raspisivanje javnog natječaja za ravnatelja Fonda, a raspis natječaja trebao bi biti u roku od dva mjeseca, a stalnog ravnatelja, koji će imati mandat od četiri godine, možemo očekivati za tri mjeseca. Naglasio je kako će deklarirati svoju imovinu, iako to nije dužan po zakonu.


U iščekivanju obnove

Zbog potresa od deset sekundi sedmeročlana obitelj ostala je bez krova nad glavom.  Strop je pao, zidovi su se urušili. Struka je bila jasna - moraju iz kuće i sada žive u kontejnerima. Žive teško, u strahu. Jer u kontejnerima nema vode, sanitarnog čvora, kuhala.

Za sve to moraju u kuću. Pokušali su si osigurati privremeni smještaj, ali neuspješno. No dok čekaju, zima je pred vratima. Trude se barem privremeno riješiti stambeno pitanje, no i dalje se ne zna ono glavno - što će biti s kućom.

- Očekujemo da će srušiti i napraviti novu, da će država stvarno tu održati svoju riječ, kazala je Marcela Zgombić iz Čučerja.

Nada za ovu obitelj ne umire. Za početak da prezime u toplom.

Cijeli prilog pogledajte u nastavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!