Uhlir: Novim Zakonom poboljšat će se uvjeti stanovanja i života

22.02.2024.

09:41

Autor: V.K./Studio 4/HRT

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine izradilo je i u javno savjetovanje uputilo prijedlog Zakona o upravljanju i održavanje zgrada. 

O detaljima novog zakona kao i o nacionalnoj politici stambenog zbrinjavanja govorio je u emisiji Studio 4, Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

- Ovim bi se zakonom trebali poboljšati uvjete stanovanja, uvjete života u suvlasničkim zajednicama, rekao je i dodao kako ovim zakonom se već u 2. članku govori kako je upravljanje zgradama javni interes.

Dodaje kako i Ustav govori da je vlasništvo nepovredivo, ali ono i obvezuje.

- Do sada je uvijek bilo da je vlasništvo nepovredivo, a zanemarivano je da ono i obvezuje. Došlo je vrijeme da se zgrade počnu kvalitetnije održavati, a kroz to da se počnu bolje uređivati odnosi unutar zajednice, naglasio je.

Uhlir govori kako je do sada kućni red u zgradama bilo nešto na deklaratornoj razini, a njega pridržavati se je bila samo dobra volja, a sada će se to promijeniti jer će postojati sankcije.

- Novim Zakonom idemo na formiranje zajednice suvlasnika koja dobiva svoju pravnu osobnost, rekao je.

Naglašava kako problem nisu fasade, već nosivi zidovi u staroj gradnji, stoga što oni nisu projektirani niti građeni da izdrže potrese.

- Fasade su problem zajednice, a ne samo suvlasnika. Održavanje zgrada u povijesno kulturnim jezgrama nije pitanje samo vlasnika, kazao je.

U novom Zakonu se podrazumijeva i sufinanciranje dizala. Predviđena je trećina od ukupnog troška, ali nitko ne priječi lokalnoj samoupravi da sudjeluje u tome.

- Mi u Hrvatskoj ne znamo koliko nam treba stanova, ali to se mora riješiti stambenom politikom. Znamo koliko imamo praznih državnih stanova i to je posljedica naših dubinskih analiza koje se prije nisu radile, naglasio je Uhlir.

- Po prvim podacima u Hrvatskoj je prazno 400 tisuća stanova. Grad Zagreb ih ima 57 tisuća, govori.

Dodaje kako stambena politika ide u 2 smjera. Jedan je da se grade novi stanovi, a drugi je da se aktivira neaktivni stambeni fond.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!