Horvat u Dnevniku HRT-a: Unutar 45 dana kreće obnova

30.09.2020.

19:05

Autor: Dnevnik/IMS/P.F./HRT

default error photo
Reći ću danas po prvi puta u javnosti - unutar 45 dana svi koraci će biti u punoj funkcionalnosti, rekao je Horvat na pitanje kada kreće obnova zgrada oštećenih u velikom potresu.
- Oni koji budno prate što radimo svjesni su činjenice da smo već započeli s obnovom. Ne s organiziranim dijelom obnove, za nju moramo stvoriti pravni okvir i nismo daleko od toga te u idućih 30-40 dana mislim da ćemo upotpuniti sav zakonodavni prostor kojim ćemo jasno definirati prvi početni i prvi sljedeći korak koji je nužno potrebit da bismo započeli s projektiranjem, rekao je u Dnevniku HRT-a ministar graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine Darko Horvat.

➡️Uhlir za HTV otkrio kojim će se redom obnavljati zgrade u Zagrebu
➡️ Vujović: Zagrepčani napuštaju centar, traže se tereni i kuće na periferiji
➡️ Snažan potres u Zagrebu i niz manjih
➡️ Od 22. ožujka do danas zabilježeno više od 2400 potresa

Također će se osigurati kvalitetna revizija projektne dokumentacije, na javnom natječaju odabrati institucije koje će raditi tehničko-financijsku kontrolu i nakon toga će se iskristalizirati troškovnici temeljem kojih će se ugovarati.

- Reći ću danas po prvi puta u javnosti unutar 45 dana svi ti koraci će biti u punoj funkcionalnosti, rekao je Horvat.

Dodao je kako se nada da će ugovor kojim će definirati u potpunosti u utorak već u srijedu poslati prema gradu Zagrebu, Krapinsko-Zagrebačkoj županiji i Zagrebačkoj županiji.

- Ti ugovori moraju biti verificirani na predstavničkim tijelima, dakle skupštinama. Siguran sam da će to biti zadnji korak u stvaranju svih pretpostavki početka organizirane obnove. Prema mojim informacijama zadnja skupština Grada Zagreba bit će 27. listopada i nakon toga na prvoj sjednici Vlade osnovat ćemo fond i on će moći startati sa svojim konkretnim poslovima, rekao je Horvat.

Na pitanje čije će se zgrade prve obnavljati, arhitekti traže da se prvo počnu obnavljati obiteljske kuće jer bez ljudi, u središtu grada nema ni života, ministar je rekao da imaju dva smjera kojim će se krenuti u organiziranu obnovu.

- Jedan je konstrukcijska obnova, a drugi cjelovita obnova. U fazu projektiranja u cjelovitu obnovu institucije, odnosno javni servisi koji su osnivači, grad županije ili država, su već krenuli, a u prvom članku prijelaznih i završni odredbi jasno stoji da glavni projekt koji je u ovom trenutku već u fazi izrade biti verificiran kao punopravni dokument temeljem kojeg će se moći raditi tehničko-financijsku kontrolu i nakon toga ugovarati poslove. Još jednom pozivam javnost kojoj su oštećene zgrade, bez obzira je li na njima zelena, žuta ili crvena markica da pokrenu postupak točne i jasne definicije trenutno zateečnog stanja. Nakon toga dat ćemo povjerenje ovlaštenim projektantima da nam u predefiniranoj formi točno kažu na koji način moramo koju zgradu obnoviti, rekao je Horvat.

Na pitanje je li novac osiguran ministar je rekao kako jednim dijelom jeste.

- Mi smo iz fonda solidarnosti osigurali gotovo 500 milijuna eura. Cijenimo da će taj novac biti kvalitetno utrošen za izradu projektne dokumentacije. Za prvi sljedeći korak očekujemo izvor financiranja i kroz višegodišnji financijski okvir i kroz program oporavka, a na raspolaganju su nam zajmovi Svjetske banke i drugih financijskih institucija, rekao je Horvat.

Koliko je afera JANAF dodatno poljuljala povjerenje u sustav javnih nabava, kroz koji godišnje prođe oko 55 milijardi kuna? Hoćete li se tu nešto mijenjati?

- Vjerujem da su ovo izolirani slučajevi koji su negativni ili imaju negativne posljedice. Uz ova tri stupnja kontrole koju ćemo napraviti i verificirati prije početka javne nabave, ali samo za one koji su proračunski korisnici i koji su obveznici postupaka javne nabave, jedan veliki dio privatnih vlasnika temeljem napravljeno tehničko-financijske kontrole, projektne dokumentacije i verificiranog troškovnika i bez postupaka javne nabave moći će ugovarati i naručivati radove, odgovorio je ministar Horvat.

S obzirom na to da su se u transkriptima o aferi JANAF, koji su "iscurili" u javnost, spominjali "utjecajni Darko", kojeg su neki mediji povezali s vama kao i Vašu povezanost s tvrtkom Energy plus, koja se također spominje, kako gledate na cijelu tu aferu?

- Ovo je moj treći ministarski mandat. Svaki početak mog ministarskog mandata započeo je s određenim poveznicama prema mojem četverogodišnjem mandatu
člana uprave u tvrtki Energy plus. Ja se toga ne sramim, to su bile četiri godine moga života i rada u privatnom, realnom sektoru. Iskustva koja sam tamo stekao su danas zlata vrijedne. Poveznice s aferama danas koje smo čuli vezane uz Veliku Goricu i uz sam Janaf rekao sam nekoliko puta. Ako je to utjecajni Darko koji nikad nije ni bio pozvan u klub ostavljam novinarima slobodu u definiranju ili objašnjavanju tko je to ili tko je taj utjecajni Darko, rekao je Horvat.

Na pitanje smatra li da mu se podmeće, ministar je rekao kako je pročitao neke stvari u jednoj tjednoj tiskovini.

- Ne slažem se gotovo ni s čime što je tamo navedeno. Nema potrebe reagirati. Ako tijela državne vlasti koja provode istragu imaju za mene bilo kakvo pitanje ja im stojim na raspolaganju, rekao je Horvat.

Na kraju ministar je rekao kakav je interes za subvencionirane kredite za mlade, za koje je počelo zaprimanje zahtjeva.

- S današnjim danom zaprimljeno je 1109 prijava. Mi smo osigurali u jednoj simulaciji sredstva za otprilike 3500 ugovora. Hoće li sva sredstva biti potrebita i utrošena to ćemo vidjeti,. Tijekom idućeg mjeseca prijave ćemo kompletirati, a veliki dio njih obraditi do kraja godine. Već ove godine ćemo početi sklapati određene konkretne ugovore i siguran sam da ova dobra mjera ima svoju  perspektivu  i kontinuitet i u 2021. godini, rekao je Horvat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!