Bačić: Idući tjedan novi ministar ili ministrica, predsjednik Vlade zna

14.12.2023.

Zadnja izmjena 20:11

Autor: Dnevnik/B. A./HRT

Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, večeras je u HTV-ovom središnjem Dnevniku rekao da je donesena odluka da se idući tjedan u Saboru imenuje novi ministar ili ministrica gospodarstva, nakon što je uslijed afere Mreža smijenjen Davor Filipović.

- Ono što vam mogu otkriti, to je da smo donijeli političku odluku na razini užeg vodstva stranke da se idući tjedan, dakle, prije Božića, izabere, odnosno imenuje u Hrvatskom saboru novi ministar ili ministrica gospodarstva, rekao je Bačić.


Na pitanje zna li o kome se radi odgovorio je da "to zna predsjednik Vlade".

Ministarstvo osam mjeseci pripremalo dva sporazuma


Zastupnici zagrebačke gradske Skupštine na maratonskoj sjednici prihvatili su sporazum o izgradnji Gradskog stadiona Maksimir. Tako je nakon gotovo tri desetljeća imovinsko-pravnog spora napokon riješena sudbina stadiona u Maksimiru. Uz to, dodijeljene su lokacije za gradnju 10 crkvi u Zagrebu.

Bačić je rekao da je Ministarstvo osam mjeseci pripremalo dva sporazuma, jedan koji će potpisati idući tjedan sa zagrebačkim nadbiskupom i drugi koji će potpisati sa zagrebačkim gradonačelnikom, kako bi se omogućila izgradnja stadiona. Rekao je da su se sporazumom između Vlade i Zagrebačke nadbiskupije stekli uvjeti da potonja povuče sve svoje zahtjeve za povrat imovine na kojoj je sagrađen zagrebački stadion i popratni objekti. S druge strane, Vlada se obvezala da će Nadbiskupiji prepustiti deset lokacija u Zagrebu.

- Pet ih je u vlasništvu Grada Zagreba, četiri u vlasništvu privatnih osoba, a jedna lokacija je dijelom u vlasništvu Grada, dijelom u vlasništvu privatnih osoba, rekao je Bačić.

Dodao je da su već obavili razgovore s privatnim osobama i jednom pravnom koja je upisana na jednoj od lokacija. Nakon potpisivanja sporazuma, ići će s njima u pregovore oko otkupa čestica.

Nadbiskupija će odmah povući svoje zahtjeve i skinuti teret sa zemljišta u Maksimiru


- 26 godina se to nije riješilo. Vlada i moje Ministarstvo riješili su to u roku od devet mjeseci, rekao je Bačić.

- Mi smo uvjereni, i tako smo sporazumom definirali, da ćemo u iduće dvije godine u potpunosti riješiti imovinsko-pravne odnose na način da će na deset lokacija, na kojima će se ubuduće graditi vjerski objekti, upisati Zagrebačka nadbiskupija. Ona će odmah povući svoje zahtjeve i na taj način skinut će se teret sa zemljišta u Maksimiru, gdje je upisan Grad Zagreb, i time se stvaraju pretpostavke da se ide u rekonstrukciju zagrebačkog stadiona, dodao je.

- U te dvije godine, moraju se pripremiti i investitor i pripremiti se studija opravdanosti i iznaći najprimjerenije arhitektonsko-urbanističko rješenje i nakon toga se može ići u izgradnju stadiona, rekao je Bačić.

"Itekako" zadovoljan dinamikom na Banovini


Bačić, koji je danas obišao Banovinu, gdje još uvijek traje obnova nakon potresa 2020., rekao je da je itekako zadovoljan dinamikom. Naveo je da su obnovili 11.000 objekata.


- Ono što me posebno veseli je ubrzavanje dinamike obnove i izgradnje obiteljskih kuća. Na početku godine nije bila niti jedna kuća završena, danas je 212 dovršenih kuća, i mi ćemo tom dinamikom nastavili, poručio je.


Dodao je da bi bili još korak naprijed kad bi dinamiku koju je uspostavilo Ministarstvo mogla pratiti hrvatska građevinska operativa.

Pozvao je sve građane kojima su kuće oštećene u potresu, a koji još nisu podnijeli zahtjev, da to naprave do kraja godine.

Bačić je među ostalim rekao da je u snažnijoj Italiji grad L'Aquila, koji je potres zadesio 2009. godine, bio zatvoren do 2014.


- Mi smo relativno po glavi stanovnika siromašnija država od Italije, radimo to puno brže i želimo još i više ubrzati dinamiku, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!