Ministar Bačić o izgradnji novog stadiona

21.02.2024.

20:05

Autor: K.L./Dnevnik/HRT

Branko Bačić
Branko Bačić
Foto: HTV / HRT

Potpisivanjem sporazuma između Vlade i Zagrebačke nadbiskupije te Grada Zagreba riješen je u srijedu 27 godina star imovinsko-pravni spor za zemljište stadiona na Maksimiru, čime su osigurani preduvjeti za izgradnju novog nogometnog stadiona.

Sporazum o razumijevanju i podršci u vezi rekonstrukcije Gradskog stadiona Maksimir i izgradnje ili rekonstrukcije objekata Katoličke Crkve na 10 lokacija u Gradu Zagrebu potpisali su u Banskim dvorima predsjednik Vlade Andrej Plenković, zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.


No, još je dug put do novog stadiona, a o tome koji su idući koraci, u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.


- Prije 70, gotovo 80 godina, Crkvi je oduzeto na prostoru Maksimira gotovo 300 tisuća kvadrata, 30 hektara. Mi smo s našim prijedlogom i sporazumom definirali da će se kroz deset lokacija, koje su u prosjeku površine oko 5000 m2, Crkvi nadoknaditi tek šestina te iste površine. Za 300 tisuća, mi sa ovim sporazumima definiramo korištenje oko 50 tisuća kvadrata. Kad govorimo o tržišnoj vrijednosti, mi smo procijenili tržišnu vrijednost Maksimira, s obzirom na poziciju gdje se nalazi, procijenili smo tih 300 tisuća kvadrata na razinu od 20 milijuna eura. Ovim sporazumom, to će ići značajno ispod tog iznosa, s obzirom da se radi o značajno manjoj površini, rekao je Bačić. 

O strukturi vlasništva ovih lokacija, ministar je rekao:


- Crkva nije htjela i nije joj bilo važno da se ona u ovom postupku obešteti, već joj je bilo važno da su na prostoru zagrebačke nadbiskupije, odnosno Zagreba, u onim gradskim četvrtina gdje nema vjerskih objekata, da se tamo definiraju lokacije. Crkva je predložila svoje lokacije, a onda smo mi u ministarstvu i Vladi, iz urbanističkog plana Grada Zagreba, utvrdili koje su to lokacije koje mogu biti brzo realizirane jer su predviđene za društvenu namjenu, odnosno vjersku namjenu. To nam je bila vodilja. Na tih deset lokacija pet je u vlasništvu Grada Zagreba, četiri su privatne, a jedna je dijelom u vlasništvu Grada Zagreba i privatnih osoba, rekao je Bačić.


- Mi smo morali preuzeti odgovornost za rješavanje statusa čestica na kojima će se ubuduće izgraditi vjerski objekti. Mi smo pozvali već fizičke osobe, upoznali ih s prijedlogom. No, prije potpisivanja ugovora, nismo imali ovlast da idemo u samu realizaciju. Uvjereni smo da će se na temelju stvarne procjene ovlaštenih vještaka definirati cijena koja će zadovoljiti vlasnike, te da ćemo sve u razumnom roku taj prijedlog realizirati, dodao je ministar.


Gradonačelnik Tomašević je rekao da vjeruje da će novi stadion graditi privatan investitor.


- Mislim da iskustva brojnih nogometnih arena iz Europe mogu koristiti i na ovom projektu. Svakako da je Vlada razgovarala s potencijalnim ulagačima, no sama je odluka na Gradu Zagrebu jer je on upisan vlasnik i u poziciji naručitelja radova i investitora. Potrebno je prije toga završiti studiju opravdanosti izgradnje stadiona s definiranim brojem mjesta, potrebno je utvrditi koliki bi bili prihodi, kako bi ta investicija biti isplativa. To će pokazati ta studija, treba pronaći i arhitektonsko rješenje koje bi zadovoljilo kriterije jednog grada europske države u 21. stoljeću. Očekujem da će taj posao biti odrađen najbolje moguće. Vlada osigurava određena sredstva, kako bismo mogli pomagati u toj realizaciji, zaključio je Bačić.


Na pitanje stižu li Francuzi u Maksimir, rekao da će pokazati postupak koji će se voditi u Gradu Zagrebu.


- Htjeli bismo da se riješi pitanje i maksimirskog stadiona, a i nogometnog kampa kojeg smo već realizirali, zaključio je Bačić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!