Bačić o slučaju Agrokor: Vlada je spriječila urušavanje sustava

08.11.2023.

11:37

Autor: A sada Vlada/HRT

Ministar Branko Bačić
Ministar Branko Bačić
Foto: HRT / HTV

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek održala je jučer sastanak sa svim pravosudnim dužnosnicima uključenima u rad na predmetu. Zatražila je od zagrebačkoga Županijskog državnog odvjetništva analizu o tome što nakon odluke Visokoga kaznenog suda koji je iz spisa izbacio ključni dokaz - financijsko vještačenje poljske revizorske tvrtke.

Slučaj Agrokor je u emisiji "A sada Vlada" komentirao je Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Kaže da ga promatra iz dvije dimenzije. 

- Prva se odnosi na gospodarski i financijski aspekt krize koja je zahvatila Agrokor krajem 2016. i 2017. godine, kada je već bio podnesen zahtjev za otvaranjem stečaja, kada su police bile prazne, kada Agrokor nije mogao izvršavati  svoje obveze prema dobavljačima, kada nije mogao vraćati kredite svojim financijskim vjerovnicima, i kada je prijetilo, s obzirom na veličinu i značaj Agrokora urušavanje gospodarskog i financijskog sustava cijele Hrvatske i hrvatskog gospodarstva, kazao je i dodao da je Vlada pravilno odlučila da postojeći tada stečeni zakon nije rješenje kojim se može intervenirati u tako značajnu firmu za hrvatsko gospodarstvo.

Kaže da je s propašću Agrokora prijetilo otpuštanje 60.000 radnika, od toga 30.000 u Hrvatskoj. 

- Išli smo sa Zakonom o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima sistemskog značaja i spriječili urušavanje sustava, sačuvali radna mjesta, isplatili male dobavljače u cijelosti, velike preko 70%  i teret izvlačenja preuzele su financijske institucije koje su davale kredite Agrokoru, rekao je Bačić.

Napomenuo je da je Ustavni sud Republike Hrvatske rekao da je Vlada imala pravo da donese takav jedan zakon kako bi spriječila urušavanje financijskog sustava. 

- Sada ćemo reagirati. Taj zakon je postao dio pravne stečevine Europske unije, Europska komisija je također pohvaljuje taj zakon. Mislim da je Vlada pokazala odgovornost. Sabor je donio zakon, spriječeno je urušavanje i slom. Rast hrvatskog gospodarstva je u toj je godini bio značajan. Spriječili smo urušavanje i značajno izdvajanje iz državnog proračuna. To je jedna dimenzija o kojoj mogu govoriti. O drugoj mogu komentirati kao što komentiraju i drugi hrvatski građani, istaknuo je potpredsjednik Vlade RH.

Kaže kako se ta druga dimenzija odnosi na kazneni postupak koji državno odvjetništvo vodi protiv uprave i vlasnika tadašnjeg Agrokora.

- Ja mogu komentirati da se ovo nije trebalo dogoditi. Nije se smjelo dogoditi s obzirom da je ovo ipak neki indikativni slučaj koji je itekako zainteresirao hrvatsku javnost jer se radi o najvećoj firmi, a Državno odvjetništvo je trebalo prilično strpljivo provesti procedure kako se ne bi dogodilo da najprije Županijski sud, a sada Visoki kazneni sud, odbije jedan od najvažnijih dokumenata, a to je taj vještački nalaz koji bi služio kao dokaz što se događalo u vrijeme pred donošenje Zakona o izvanrednoj upravi. Moram naglasiti da Vlada nije niti odlučila tko će vještačiti, niti imala ikakve ovlasti, niti želju, niti namjeru da bi odredila vještaka. Prema tome, mislim da Državno odvjetništvo ovdje mora jasno dati odgovor na pitanje kako je do ovoga došlo. Ovo se nije smjelo dogoditi, ali to ne znači da se u bitnome išta mijenja. Pretpostavljam da će, ako na tome bude insistiralo Državno odvjetništvo, trebati tražiti novog vještaka ići s novim dokazima, poručio je Bačić. 

Smatra da bi Državno odvjetništvo vrlo brzo trebalo izaći s jasnim priopćenjem u kojem će hrvatskoj javnosti objasniti kako je do ovoga došlo.

Uvijek desetak dana prije Dana sjećanja na žrtve Vukovara kreću raznorazne kombinacije, raznorazne teze, prepucavanja i zapravo od jednog događaja na koji bi trebali otići s poštovanjem prema tom gradu i ljudima koji su tamo, pretvori se u jedan politički igrokaz. 

- Ja mislim da normalnim ljudima, običnim hrvatskim građanima koji iznimno poštuju i žele doći u Vukovar, osjećaju poštovanja prema žrtvi tog grada, poginulim hrvatskim braniteljima, ulozi Vukovara u stvaranju Hrvatske, jednostavno je neprimjereno. Ovo je postupak koji na kraju narušava tu svetost Domovinskog rata, žrtava, poginulih hrvatskih branitelja, obitelji poginulih hrvatskih branitelja i svih hrvatskih branitelja, ustvrdio je Bačić.

Poručio je kako na žrtvi Vukovara, ali i na žrtvi Domovinskog rata, nema mjesta nikakvoj politizaciji. 

- Tu moramo iskazati jedinstvo, odgovornost prema žrtvi svih koji su sudjelovali u Domovinskom ratu i patnjama koje je hrvatski narod prošao tih devedesetih godina. Meni se čini da ovdje u stvari gradonačelnik Vukovara zloupotrebljava svoju poziciju i nanosi prije svega štetu gradu i doprinosi podjeli u hrvatskom društvu na nečemu gdje bi trebali biti jedinstveni i gdje se ne bi trebali dijeliti. Mislim da je to nešto što nije prihvatljivo i to neće proći u hrvatskome društvu, poručio je.

Smatra da je ovo što se radi, što se pokušava napraviti, u jednom dijelu i u funkciji predizborne kampanje, odnosno pokušaj okupljanja jednog dijela biračkog tijela oko Domovinskog pokreta i njegovog predsjednika.

Bačić smatra kako im slučaj Agrokor, kao i afere s HEP-om i INOM, sigurno neće biti "vjetar u leđa" na predstojećim izborima, ali kako vjeruje da će ih birači prepoznati kao one koji znaju upravljati Hrvatskom.

- Mislim da svi hrvatski građani vrednuju sve ono što je napravljeno u proteklih sedam godina dviju vlada Andreja Plenkovića. Čitavo to vrijeme obilježeno je velikim krizama, nakon 90-ih takve krize nisu zabilježene bilo da se radi o financijskoj krizi, bilo da se radi o krizi koja je uvjetovana pandemijom COVID-19, bilo da se radi o energetskoj krizi koja je nastala kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu, bilo da se radi o dva potresa koja su se dogodila 2020. Čitavo to vrijeme Vlada je bila u svojevrsnom kriznom menadžmentu u Hrvatskoj. Usudim se reći, ja vjerujem da bitni makroekonomski pokazatelji pokazuju da je Hrvatska danas napredovala kad je u pitanju gospodarstvo, kad je u pitanju standard hrvatskih građana, kad je u pitanju broj zaposlenih, broj nezaposlenih. Nikad veći broj zaposlenih, da ne govorim o medijalnoj plaći, rastu mirovina, da je Vlada svojim mjerama, svojim paketima mjera prilično se izložila kad je u pitanju izdvajanje iz proračuna prema gospodarstvu, prema zaštiti standarda naših sugrađana i da su to vrlo opipljivi, jasni podaci. Hrvatska je danas u redu država, da smo među onima koji su ušli u Schengen, ušli smo u europsko područje, kreditni rejting nam je nikada bolji i to su rezultati koji u takvim kriznim vremenima legitimiziraju Vladu koja zna upravljati državom. Svakako da afere koje ste spomenuli nisu nam "vjetar u leđa", ali mislim da smo i pokazali i želimo jasno svojim radom dokazati da želimo Hrvatsku kao uređenu državu, državu u kojoj je jasna tridoba vlasti. Ja mislim da će nas birači na idućim izborima prepoznati kao one koji znaju upravljati Hrvatskom, istaknuo je Branko Bačić.

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!