Horvat: Postoji vrlo velika doza opreza geologa spram klizišta

20.01.2021.

08:29

Autor: A sada Vlada/B.A./HRT

default error photo
Želimo da stvari budu transparentne, rekao je Darko Horvat, ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, jutros u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada.
Želimo da stvari budu transparentne, rekao je Darko Horvat, ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, jutros u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada, uoči rasprave u Hrvatskom saboru o Vladinom prijedlogu da se Zakon o obnovi od potresa na području Zagreba te Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije proširi i na područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije teško stradale u razornom potresu od 29. prosinca.

➡️ Potresi - iz minute u minutu
➡️ Otvoreno o Vladinu planu obnove Banovine
➡️ Bačić i Bauk o polemikama obnove Banovine  
➡️ Žurno se postavljaju seizmografi - Kuk: Potresi magnitude 3 su normalni

Horvat je rekao da postoji vrlo velika doza opreza geologa spram aktiviranih klizišta i geoloških pojava koje u ovom trenutku više ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa.

- Tako dugo dok se i kroz Hrvatski zavod za norme, ali i izmjenom tehničkog propisa ne stvori jasna slika kojim ulaznim podacima ulazimo u segment projektiranja prvenstveno temelja, a nakon toga i statike, siguran sam da nećemo imati koncizno definirani glavni projekt kuće ili kuća kojima želimo krenuti u rješavanja stambenog pitanja onih koji su ostali bez krova nad glavom, rekao je Horvat.

Dodao je da će već u ponedjeljak od Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta dobiti kartu gdje će vrlo zorno grafički biti pojašnjeno na kojim područjima struka kaže da se ne bi trebalo obnavljati i graditi jer je sastav tla takav daviše nema specifičnu nosivost koja bi dala sigurnost da je objekt koji će se tamo napraviti protupotresno stabilan do neke mjere.

Horvat je istaknuo kako u novim izmjenama i dopunama zakon jasno kaže da će onima koji žive na prostoru na kojem se neće moći graditi Republika Hrvatska, županija ili grad osigurati novi zamjenski prostor na kojem će gradnja biti moguća.

- Mi ćemo tu obitelj sigurno zbrinuti na adekvatni način, ali ako geolozi kažu da je područje na kojem se do sada živjelo potpuno nestabilno i nepogodno za novu gradnju, morat će se donositi odluke i neke od obitelji preseliti na neke druge lokacije na kojima će gradnja biti sigurna, poručio je Horvat.

Reagirajući na nedoumice u javnom prostoru oko Siska Horvat je rekao da u zakonu stoji kako će oni koji mogu participirati s 20 posto, a ako ne mogu, ta će sredstva osigurati Vlada.

- U ovom trenutku možemo započeti s obnovom sredstvima RH i nikakve tu participacije, prvo i osnovno, Siska kao grada nema niti će biti. Participacija je u zakonu obvezala Sisačko-moslavačku županiju. Ne bude li ona fiskalno to mogla, to će Vlada RH, rekao je Horvat, dodavši da nijedna stavka zakona ne priječi da se, ako se s time složi vlasnik, krene u organiziranu obnovu bez ijedne participacije građana koji su vlasnici ili suvlasnici.

- Želimo da stvari budu transparentne, želimo poslati jasnu poruku da je država tu da pomogne svakome tko to u ovom trenutku ne može, poručio je Horvat.

Na pitanje o obnovi gospodarskih objekata poručio je da paralelno s procesom obnove i stambenog zbrinjavanja idu s izradom dugoročne strategije gospodarskog i demografskog razvitka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!