Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obnova nakon potresa

Ministar o novom zakonu: "Pomoći ćemo svima da imaju siguran krov nad glavom"

Dok Jadran zbraja štete od virusa, u Zagrebu se i 16 dana od potresa još popisuje šteta od podrhtavanja. Politika i dalje pegla novi Zakon za financiranje obnove, a operativci već padaju s nogu.

Petnaest punih dana od potresa u Zagrebu, Trg bana Josipa Jelačića i dalje izgleda kao scena iz filma apokalipse. Svaki zakon koji se sada donosi izaziva zanimanje građana.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Gost Dnevnika Nove TV Ministar graditeljstva Štromar zahvalio svima koji su radili na saniranju štete nakon potresa: "Plaćat će to država i Grad Zagreb, novca ima i to mora biti plaćeno"

Detaljnije o samom Zakonu, koji bi trebao pomoći stradalima u potresu, za Dnevnik Nove TV govorio je ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

O komentaru građevinara da bi Vlada samo krpala objekte ministar je rekao kako je održan sastanak na kojem je struka raspravljala kako što prije omogućiti građanima da saniraju stanove i da se vrate u svoje domove. "Država će im pomoći, mi ćemo im pomoći. Definirali smo puno stvari sa strukom. Zakon će biti vrlo kvalitetan i efikasan. Bit će sve pod kontrolom i transparentno", kazao je.

Struka dala prijedloge

"Mi smo morali napraviti prijedlog nacrta po kojem bi mogli dalje raditi i tu je struka dala jako puno prijedloga. Dosta je njih prihvaćeno. Od srijede imamo sastanke radne podskupine gdje će biti rečeno što treba na koji način riješiti. Jedna skupina radi na dimnjacima - kako riješiti taj problem, tu su i bojleri. Tu ima više podzakonskih akata koji definiraju to polje i želim da damo svima uputu kako i na koji način raditi", dodao je.

Za ustanove od javnog interesa, poput vrtića, škola i bolnica Štromar je kazao da se radi o bitnim zgradama. "Za njih će prijedlog dati konkretno Građevinski fakultet, najprije koji nivo zbog budućeg potencijalnog potresa mora zadovoljiti zgrada. Tako će se raditi projekti. Dali smo struci da intenzivno rade na tome", istaknuo je.

Nakon toga, projektanti će, građevinski inžinjeri i arhitekti, definirati kako će sam projekat izgledati. "Na kraju mi moramo osigurati sredstva kojima ćemo sanirati te projekte. Radit ćemo s Gradom Zagrebom i svim komorama", dodao je Štromar.

"Sanacija simbola Grada Zagreba, vratiti ljude u njihove stanove, da imaju krov nad glavom, to je puno jače i bitnije od tenzija s Gradom Zagrebom", istaknuo je.

"Pomoći ljudima da imaju siguran krov nad glavom"

Za građane iz okolnih mjesta poput Markuševca i Čučerja kojima su razrušene kuće, tvrdi da će i njihov problem nastao u potresu biti definiran novim zakonom.

"Sada je situacija takva da sve koji ne mogu biti u tim objektima, u svojim domovima - moramo smjestiti na neko mjesto gdje mogu normalno živjeti. Paralelno, radimo na izmjeni tog zakona, procjenjuju statičari što je potrebno napraviti na pojedinoj zgradi.

Kad donesemo zakon, tamo će biti definirano - na koji način će projektanti rješavati tu situaciju jer svim tim ljudima u tim kućama, ne samo kod Zagreba nego i u Krapinsko-zagorskoj županiji, na jugu, Gornjoj i Donjoj Stubici, pomoći ćemo svima njima da imaju siguran krov nad glavom", zaključio je ministar Štromar. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene