"U mreži Prvog" o novcu za obnovu od potresa

09.02.2023.

08:23

Autor: M.Š./Hina/HRT

"U mreži Prvog" o obnovi od potresa
"U mreži Prvog" o obnovi od potresa
Foto: HTV / HRT

Prijedlog novog Zakona o obnovi, koji je Vlada poslala u Sabor, bio je tema emisije "U mreži Prvog". Što se mijenja u modelu obnove, hoće li građani u većoj mjeri prihvatiti samoobnovu za koju će im se novac uplaćivati prije početka radova? Hoćemo li iduću zimu dočekati bez 2.419 kontejnera na području petrinjskog i zagrebačkog potresa?

Dosta ljudi očekuje da krene samoobnova, novac za troškove bit će im unaprijed isplaćen prema novoj odluci.

- Građani će otvoriti poseban račun, bit će isplaćen kompletan iznos za obnovu. Sve što im je potrebno da bi mogli useliti u svoju novu ili obnovljenu građevinu. Cijene će biti propisane, definirane na mrežnim stranicama Ministarstva, kaže državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Dunja Magaš.

Luka Korlaet ističe da su dovršili obnovu pet cjelovitih obnova školskih zgrada te da kreću dalje s obnovama što se tiče dijela vezano uz grad Zagreb.

No, postavlja se pitanje što je s privatnim građevinama. 

- Primjećujem da je dinamika potrošnje alokacije, a radi se o 160 milijuna kuna, poboljšala, krenule su organizirane obnove obiteljskih kuća i stambenih zgrada, krenule su samoobnove te se nadam samoobnova zamjenskih kuća. 

U tijeku je 70-ak samoobnova te je taj model pepoznat kao najbolji, ističe Korlaet, dodajući da će ona odredbom Vlade u novom Zakonu biti olakšana i ubrzana. 

Što se tiče Petrinje, gradonačelnica Magdalena Komes kaže da su građani molili da se osiguraju sredstva za samoobnovu.

- Pozdravljam i novost u novom Zakonu vezano uz uklanjanje objekata, ističe.

Korlaet ističe da su kao grad Zagreb nastojali pomoći građanima.

- Svima onima koji su imali crvene i žute naljepnice smo pokušali pomoći, obilazili smo sve. Pokušali smo objasniti građanima što sve treba te im pomagali ispuniti sve, ističe. 

Državna tajnica Magaš kaže da država ima za korištenje preko 200 stanova koji nisu odmah useljivi, ali da su u relativno dobrom stanju.

Raspisan je natječaj za uređenje.

- Sve mora biti gotovo i useljeno do lipnja, poručuje. 

Cijelu emisiju poslušajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!