Koji su uvjeti i kako do APN kredita

24.02.2021.

08:10

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/D.D.

Maljković o subvencioniranim stambenim kreditima
Maljković o subvencioniranim stambenim kreditima
Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

"Subvencionirani stambeni krediti su jedna od važnijih mjera Vlade u smislu pronatalitetne politike", kaže Ivan Hrvoje Maljković, savjetnik za odnose s javnošću Hrvatske udruge banaka. Zajedno s Željkom Uhlirom, državnim tajnikom Ministarstva prostornog uređenja govori o stopama subvencioniranih stambenih kredita i procesu prijave.

Nakon što su u prosincu 2020. godine u Saboru prihvaćene izmjene i dopune Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, produljen je rok provođenja te poticajne mjere za mlade sve do 2023. godine. Tako oni građani koji do sada nisu bili u mogućnosti realizirati svoju namjeru kupnje stana ili kuće putem subvencioniranog stambenog kredita, imat će priliku aplicirati u sljedećem razdoblju.

Početkom godine počeo je poziv bankama, za sad ih se 14 javilo.

- Dobili smo povoljnije kamatne stope nego prijašnjih godina. Kada se evaluiraju sve ponude, popis banaka će biti javno objavljen i nakon toga ide javni poziv građanima i oni će se od 29. ožujka moći prijavljivati na novi krug subvencija u ovoj godini, kaže Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Uhlir o subvencioniranim stambenim kreditima

Uhlir o subvencioniranim stambenim kreditima

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- APN krediti, odnosno subvencionirani stambeni krediti su jedna od važnijih mjera vlade Republike Hrvatske u smislu pronatalitetne politike. Postoji veliki interes i potražnja za tim kreditima, kaže Ivan Hrvoje Maljković, savjetnik za odnose s javnošću, Hrvatska udruga banaka.

- Banke nude niže kamatne stope u odnosu na neke standardne kredite, ali i niz drugih pogodnosti kako bi ti troškovi na kraju bili minimalni za klijente. Ove godine kamatne stope se kreću od oko 2 posto i to je u odnosu na 2017. smanjenje od 1,5 posto unatoč pandemiji, objašnjava.

Maljković dodaje da je preporuka da se provjeri na internetskoj stranici banke na koji način pripremiti dokumentaciju, te da su banke već prije krenule s digitalizacijom poslovanja, a da je pandemija to još dodatno ubrzala. Klijent će većinu toga moći riješiti online, osim kad mora doći potpisati sam ugovor u poslovnicu.

- Banke su prilagodile uvjete procjene kreditne sposobnosti trenutnim, neizvjesnim uvjetima pandemije. Mnogi građani imaju smanjena primanja ili su nažalost i ostali bez posla i za njih je bolje da takve, veće investicije odgode, svi vjerujemo da će gospodarski oporavak doći što prije, kaže Maljković.

- Kada država nešto subvencionira to onda ide iz proračuna. U ovoj godini smo predvidjeli 213 milijuna kuna za stare, i 50 milijuna kuna za nove subvencije, objašnjava Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!