S obzirom na toliku žurnost, očekujemo da DORH objasni javnosti koja se kaznena djela stavljaju na teret

Slika /Vijesti/2022/02 veljača/19 veljače/IMG-f6cde5beb3a44636e0d0ee01b57a97e0-V.jpg

Premijer Plenković pozvao je DORH da se javno očituje o čemu se radi i koji su razlozi da se uhiti ministar na dužnosti, nakon što je jutros napravljen pretres kuće ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata. Poručio je da nema izvanrednih izbora te je parlamentarna većina stabilna.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Banskim dvorima održao je konferenciju za medije nakon jutrošnjih aktivnosti Uskoka na kojoj je, podsjetivši na velike ovotjedne političke događaje – od posjeta američkog nosača aviona Splitu, paketa Vladinih mjera za ublažavanje udara na građane i gospodarstvo zbog rasta cijena energenata, dogovora s predsjednicom Europske komisije o produljenje roka za korištenje sredstava iz europskog Fonda solidarnosti za obnovu od potresa, Strategije poljoprivrede u Hrvatskom saboru i jučerašnjeg potpisivanja Ugovora za izgradnju dionice autoceste A11 od Lekenika do čvora Sisak – rekao da zahvaljujući DORH-u imamo novu temu, za koju se saznalo iz medija, da je jutros napravljen pretres kuće ministra Horvata.

„Sada vidim da je on i uhićen, i da je očito u tijeku kriminalističko istraživanje. Koliko ja shvaćam ovdje, a znam koliko i vi, vidim da je riječ o nekim događajima iz 2018. dok je on bio ministar gospodarstva u našoj prvoj Vladi, o programima koji su se odnosili za potpore poduzetnicima, u okviru programa koji se odnosi na nacionalne manjine“, kazao je premijer Plenković.

Također vidim, nastavio je premijer, da se tu spominju i drugi dužnosnici.

„To je u svakom slučaju vrlo indikativan 'tajming' nakon ovakvog tjedna i takva žurnost i ažurnost DORH-a u vezi s događajima i navodnim kaznenim djelima koja su se dogodila 2018. godine“, dodao je.

Od DORH-a se očekuje da obavijesti javnost što je to toliko žurno

Premijer Plenković naglasio je da sada očekuje da svi sada još jednom potvrde da DORH i pravosuđe nisu pod „HDZ-ovom šapom“, da rade neovisno i samostalno. „Ali očito da imaju neki svoj razlog za ovakvu dramatičnu žurnost pa i za korak koji se zove – uhićenje ministra koji je na dužnosti u Vladi“, rekao je, dodavši da se ovo dogodilo još samo jednom.

Premijer Plenković poručio je da za ovakav potez od DORH-a očekuje da obavijesti javnost što je to toliko žurno i dramatično te koji su to razlozi da se u procesnom smislu ide uhićivati ministra.

„Ministar je, siguran sam, kao što bi učinio i svaki član Vlade da ga bilo koje tijelo – je li to Uskok, je li to DORH, je li to policija nešto želi pitati i ispitati – on i svaki drugi od nas odazvao pravosudnim tijelima Republike Hrvatske. Drugo, smatram da je apsolutno neprihvatljivo da tijekom cijelog jutra slušamo i čitamo komentare koje u eter cijeloj javnosti govore ljudi koji ne bi ni po kojoj osnovi trebali imati bilo kakvo saznanje o ovom postupku u fazi predistražnih radnji. Sumnjam da i to nije neko kazneno djelo, dakle netko iz sustava pušta informacije novinarima koji onda to detaljno i temeljito analiziraju i plasiraju u javnost te kreiraju dojam nekakve dramatičnosti“, kazao je.

Premijer Plenković pozvao je glavnu državnu odvjetnicu da se javno očituje o čemu se ovdje radi, dodavši da je ovo trenutak u kojem bi glavna državna odvjetnica gospođa Zlata Hrvoj-Šipek trebala stati pred kamere i objasniti koji su razlozi takve žurnosti i hitnosti, a koja su to kaznena djela koja navode DORH ili Uskok da se uhiti ministar na dužnosti.

„Vjerujemo da će oni, ako ih imaju, podastrijeti neke čvrste dokaze i razloge zašto su se odlučili na ovakav potez“, kazao je Plenković, pritom dodavši da mu ovakav potez u ovom trenutku djeluje nerazmjeran s obzirom na predmet o kojem se radi.

Nikakva izvanrednost nije na dnevnom redu

Što se tiče političkih posljedica, premijer Plenković je istaknuo da je parlamentarna većina stabilna te da nikakva izvanrednost nije na dnevnom redu.

„Što će se događati s ovim predmetom vidjet ćemo, jer nemamo pravih saznanja, nemamo pravu informaciju niti je možemo imati, ni po zakonu niti na bilo koji drugi način. Kada saznamo više o čemu se radi, onda ćemo donositi odluke“, rekao je.

Premijer Plenković je naveo da je na konferenciji u srijedu kazao da mu oporba neće smjenjivati ministre.

„A ne da to neću učiniti ja, ako to odlučim. Dakle, taj krivi citat 'leti' u eteru već neko vrijeme. Tko je dobro slušao, mogao je to shvatiti. Oporba, dakle, sigurno ne, a hoću li ja koji imam stalno na raspolaganju mandate svih članova Vlade nešto odlučiti u ovako posebnim okolnostima, to je drugo pitanje. To ćemo odlučiti kada saznamo više o čemu se radi“, naglasio je, dodavši da nema izvanredne situacije, nema prijevremenih izbora, a ima fokus na ono što Vlada radi cijelo vrijeme – borba za boljitak hrvatskih građana.

Pravosudne institucije su neovisne od Vlade i HDZ-a

Novinare je zanimalo je li se premijer čuo s ministrom Horvatom ili potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem te što kažu ostali članovi Vlade.

„S ministrom Horvatom se nisam čuo, s ministrom Aladrovićem i potpredsjednikom Miloševićem jesam, oni su tu. I ovo što sam rekao u uvodu, što se tiče njihovog stava i njihovog statusa u Vladi ,on je onakav isti kakav i za druge“, odgovorio je premijer Plenković.
Dodao je da je sada predistražna faza, nije još faza istrage, a kamoli pokretanje kaznenog postupka ili dizanje optužnice.

Upitan da s obzirom da je ministar Horvat priveden, do kada ostaje ministar u Vladi, premijer je odgovorio da će se vidjeti. „Ne znam što će biti, u krajnjoj liniji o tome koliko će on biti u pritvoru - odlučit će sud“, rekao je.

Na pitanje novinara što ako bi se dogodilo da ministar Horvat bude zadržan u pritvoru, premijer Plenković je odgovorio: „Kako će biti ministar ako je pritvoru, to nije realno. Mislim da sam tu bio sasvim jasan.“

Premijer je kazao da je pitao druge članove Vlade je li bilo tko od njih u vezi bilo čega kontaktiran te su rekli da nije.

„Prema tome, oni rade svoj posao“, poručio je.

Na pitanje ima li ovo veze s izborom predsjednika Vrhovnog suda, premijer je odgovorio da ne zna od kuda takva kreativna teorija.

„Sud u ovoj fazi o ovoj temi, barem koliko je meni poznato kao pravniku, bilo koji, da je ne znam tko, ne bi trebao imati ništa. Ako nešto ima, to bi zaista bilo čudno“, dodao je.

Upitan o neovisnosti pravosudnih institucija, premijer Plenković je kazao da su one sigurno neovisne od Vlade i HDZ-a.

„Jesu li neovisne od nekog drugog, to ne znam. Netko je imao motiv da ovo bude baš sada, ta 'tajming' bude sada. Meni taj 'tajmnig' ne djeluje neutralan. Dakle, ako imate tjedan u kojem Vlada izađe s paketom od 4,8 milijardi kuna i ugasi prijeteću egzistencijalnu krizu za građane, gospodarstvo, umirovljenike, poljoprivrednike i ribare, i ako riješi pitanje vremenskog okvira za trošenje sredstava za obnovu, onda ovakav 'tajming' nakon ovakvog spektakularnog tjedna nije neutralan. On stavlja nešto drugo u fokus, ministra koji sada radi sasvim drugi posao“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.




Pisane vijesti