Predstavljen Prijedlog zakona o neprocijenjenom gradevinskom zemljištu

Slika /arhiva-midim//slike naslovnica/Brif.jpg

U Ministarstvu državne imovine, u četvrtak, 13. lipnja 2019. godine, ministar državne imovine Goran Marić i ministar turizma Gari Cappelli predstavili su Prijedlog zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu.
Novim Prijedlogom zakona trajno bi se riješili imovinsko-pravni odnosi i vlasništvo na neprocijenjenom građevinskom zemljištu (turističko zemljište, zemljište u kampovima i ostalo neprocijenjeno građevinsko zemljište).

Prijedlogom Zakona bi se sva rješenja Zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije iz 2010. godine koja su životna, logična, provediva i konzumirana primijenila i u novom Zakonu.

Tom prigodom, ministar Marić je rekao: „Dvadeset godina nakon osamostaljenja za 25 milijuna kvadrata zemljišta, koje nije ušlo u temeljni kapital, Republika Hrvatska nije ništa naplaćivala. Nije to bila samo šteta od nekoliko milijardi kuna za Proračun, to je bila šteta i za trgovačka društva jer se nisu mogla razvijati, ulagati, investirati, zapošljavati. Zakon iz 2010. godine, imao je dobru namjeru, ali je bio neživotan i neprovediv. Ne postoji veći potencijal za ulaganja, za razvoj, kao što je to u turističkom sektoru, u području nerazjašnjenih imovinsko-pravnih odnosa u pogledu zemljišta sa trgovačkim društvima koja su prošla pretvorbu i privatizaciju. Novi Prijedlog zakona koji će ići u dva čitanja, konačno rješava sve poteškoće s kojima je bio suočen turistički sektor ovih 30 godina. On je jednostavan, jasan, nedvosmislen, životan, provediv, reformski i mijenja na bolje. Svim trgovačkim društvima omogućit će razvoj poslovne strategije, donošenje dugoročnih planova, razvoja, investicija, zapošljavanja, ali će omogućiti i veće prihode u proračun jedinica lokalne samouprave, Fondu za turizam i Republici Hrvatskoj."

„Od primjene Prijedloga Zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu u turizmu očekujemo investicije između 3 do 5 milijardi eura. Današnjim danom, napravljen je iskorak. Svake godine, Hrvatska ima milijardu i pedeset milijuna eura investicija. Novim ćemo Zakonom, imati dodatna sredstva u Fondu za turizam, gdje će se što se tiče turističke infrastrukture, krenuti u bolje i kvalitetnije investicije, a samim time i veći broj zaposlenih. Nakon 20 godina, dolazimo u poziciju da hrvatski turizam konačno zna što je to zemljište oko hotela i zemljište u kampovima“, rekao je ministar Cappelli.

Prezentaciju Prijedloga zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu pogledajte ovdje.
 

Pisane vijesti