16.05.2016. - Javno savjetovanje o prvom prijedlogu New Urban Agenda, UN Habitat III dokumenta

UN HABITAT je program Ujedinjenih naroda za gradove i ljudska naselja, nadležan za održivi urbani razvoj i važan je nositelj aktivnosti usmjeren na razvijanje globalne razvojne strategije.

HABITAT III konferenciju koja će se održati 17. - 20. listopada ove godine u Quitu, Ekvador, sazvali su Ujedinjeni narodi kako bi se obnovile globalne političke obveze za održivi urbani razvoj, ocijenila dosadašnja postignuća te riješili novi i rastući izazovi.

Konferencija će rezultirati dokumentom „New Urban Agenda“, koji će kao odgovor na rapidni rast urbanih područja, utvrditi novu globalnu strategiju i novi model urbanog razvoja te će integrirati sve strane održivog razvoja, postaviti nova strateška usmjerenja i prioritete te nove UN-ove ciljeve održivog razvoja kao i indikatore za praćenje njihove provedbe.

Prvi korak prema navedenom dokumentu su Nacionalna izvješća i Doprinosi zemalja članica za Habitat III o rezultatima i prepoznatim problemima u provedbi Habitat Agende od 1996. godine do danas.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja nositelj je međuresorne koordinacije i pripreme izrade Nacionalnog doprinosa Republike Hrvatske za Habitat III konferenciju.

Prvi prijedlog „New Urban Agenda“ trenutno se nalazi na javnom savjetovanju, u koje se možete uključiti putem sljedeće poveznice:
https://www.habitat3.org/the-new-urban-agenda/intersessional2

Javno savjetovanje otvoreno je do 23. svibnja 2016. godine.

Više o UN HABITAT III nalazi se na: https://www.habitat3.org/