08.-12.05.2017. - Održano 26. zasjedanje Upravljačkog vijeća UN HABITAT-a

  • Slika
  • Slika

Od 08.-12. svibnja 2017. godine u Nairobiju, Kenija održano je 26. zasjedanje Upravljačkog vijeća UN-HABITAT-a, čija je članica, od 1. siječnja 2017. godine, i Republika Hrvatska.

Hrvatska je sudjelovala na 26. zasjedanju Upravljačkog vijeća UN-HABITAT-a putem akreditiranih predstavnika Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj.

Voditelj delegacije pomoćnik ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Igor Čižmek na plenarnoj sjednici održanoj 08. svibnja 2017. održao je izlaganje te predstavio nacionalne politike i glavne razvojne dokumente Republike Hrvatske na temu stanovanja i održivog razvoja gradova i naselja.

Hrvatski predstavnici sudjelovali su na plenarnim i tematskim sjednicama, stručnim panelima i neformalnim koordinativnim sastancima te u izradi prijedloga i usvajanju devet rezolucija od važnosti za daljnji rad UN-HABITAT-a, i to: Revidiranom Strateškom planu 2014.-2019. te Programu rada i proračunu UN-Habitat-a za  dvogodišnje razdoblje 2018.-2019. godine; Nastavku rada Radne grupe za Program rada i proračun UN-Habitat-a, Akreditaciji dionika, Promociji učinkovite provedbe, praćenju i ocjeni Nove urbane agende; Jačanju uloge UN-Habitat-a u odgovaranju na urbane krize i predložene prevencije; Sigurnijim gradovima; Regionalnom stambenom forumu; Svjetskom urbanom forumu i Održivoj urbanizaciji i posebnom programu za gradove i naselja u Palestini.