01.09.2016. - Ministar Kuščević predstavio publikaciju i ujedno hrvatska stajališta na konferenciji Ujedinjenih naroda o stanovanju i održivom urbanom razvoju

  • Slika
  • Slika
U četvrtak, 1. rujna 2016. održano je u Multimedijalnom centru Muzeja Mimara u Zagrebu predstavljanje publikacije Nacionalni doprinos Republike Hrvatske za HABITAT III, kojom će Hrvatska dati svoje smjernice za sljedeću konferenciju Ujedinjenih naroda o stanovanju i održivom urbanom razvoju, koja se ove godine održava u Quitu, u Ekvadoru, od 17. do 20. listopada. Habitat konferencije održavaju se svakih 20 godina a na ovogodišnjoj, trećoj po redu očekuje se donošenje Nove globalne agende, novog modela održivog urbanog razvoja za sljedećih 20 godina.  

Publikaciju je, u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja, te uz doprinos mnogih javnih tijela, izdao Hrvatski zavod za prostorni razvoj.

Predstavljajući publikaciju ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević rekao je da ova publikacija obrađuje demografska kretanja, urbanističko planiranje, pitanja stanja i zaštite okoliša, upravljanje gradovima u najširem smislu te specifično urbanu ekonomiju.
 
Ministar je naglasio „Globalni je trend, prisutan i u Hrvatskoj, da sve više ljudi napušta ruralna, udaljena i izolirana pa čak i manja urbana područja. Oni to čine jer smatraju da će u visoko urbaniziranim sredinama lakše ostvariti pravo na rad i pristup javnim uslugama. Potrebno je iznaći rješenje kojim će se ublažiti a u konačnici i iskorijeniti ovi negativni trendovi. S druge strane imamo pojavu potrebe većih ulaganja u podizanje životnog standarda i povećanje sigurnosti i uključenosti stanovništva u urbanim sredinama. Nužno je potrebno jačanje ruralno-urbanih veza. Važno je sagledati problem starenja stanovništva. S jedne strane probleme starije populacije a s druge izraženu pojavu emigracije mladih ljudi, posebno mladih visokoobrazovanih ljudi. Hrvatska je mala ali lijepa zemlja i kao takva vrlo privlačna investitorima a bit će još zanimljivija kada se potpuno riješimo komunističkog nasljeđa, razriješimo trenutne zakonske i administrativne zavrzlame i ojačamo pravnu državu. Mi u Hrvatskoj nemamo prostora za nekontrolirani rast. Održivo urbanističko planiranje ispravan je pravac razvoja.“
 
Na kraju se ministar Kuščević zahvalio posebno Ministarstvu vanjskih i europskih poslova koje je dalo značajan doprinos u pripremi dobrog nastupa Hrvatske na sljedećoj konferenciji. Habitat III. Zahvalio se i Hrvatskom zavodu za prostorni razvoj koji je u vrlo kratkom roku uspio izraditi ovu kvalitetnu publikaciju koja u neku ruku predstavlja izvješće o provođenju Habitat II iz 1996. koje je trebalo biti izrađeno još 2014. a što se propustilo učiniti.

„Zajedničkim kvalitetnim angažmanom uspjelo se postići da se na sljedećoj Konferenciji čuje i hrvatski glas a ova je publikacija i dobra podloga za hrvatski doprinos izradi Urbane agende za EU koja će biti smjernica za sljedeće financijsko razdoblje Europske unije od 2020. do 2027. i naša prilika da dođemo do sredstava europskih fondova kakva nam trebaju za projekte koje mi želimo“ naglasio je ministar na kraju svog uvodnog izlaganja.