Uredba o načinu povrata kupoprodajne cijene bez kamata hrvatskim braniteljima i članovima obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog i umrlog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata

U primjeni je Uredba o načinu povrata kupoprodajne cijene bez kamata hrvatskim braniteljima i članovima obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog i umrlog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata objavljena u „Narodnim novinama „ broj 55/14 od 5. svibnja 2014. godine. Dana 13. svibnja 2014. godine stupila je na snagu Uredba o načinu povrata kupoprodajne cijene bez kamata hrvatskim braniteljima i članovima obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog i umrlog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata objavljena u „Narodnim novinama „ broj 55/14 od 5. svibnja 2014. godine. U skladu s istom Uredbom, pravo na povrat kupoprodajne cijene bez kamata ima korisnik koji ima potpisan ugovor o kupoprodaji nekretnine – u naravi obiteljske kuće na području posebne državne skrbi s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama ili s drugim nadležnim tijelom državne uprave do 1. kolovoza 2005. godine. Rok za podnošenje zahtjeva za povrat kupoprodajne cijene je jedna godina od stupanja na snagu ove Uredbe. Zahtjev za povrat kupoprodajne cijene bez kamata po ovoj Uredbi podnosi se Državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje na adresu Zagreb, Radnička cesta 22. (preuzimanje zahtjeva) Podnositelji zahtjeva koji su isti podnijeli prije stupanja na snagu Uredbe, ne moraju ponovno podnositi zahtjev, no mogu popuniti obrazac zahtjeva Uz zahtjev je podnositelj dužan priložiti:
  • kupoprodajni ugovor i anex ugovoru ukoliko je isti sklopljen;
  • ovjerenu izjavu danu pod kaznenom i materijalnom odgovornošću) o tome ima li podnositelj zahtjeva i članovi njegove obitelji drugi useljivi stambeni objekt te jesu li podnositelj zahtjeva ili članovi njegove obitelji prodali, darovali ili na bilo koji drugi način otuđili stambeni objekt nakon 8. listopada 1991. godine, te
Podnositelj zahtjeva daje izjavu za sebe i malodobnu djecu (OBRAZAC IB-1 ili IB-3) Punoljetni član obitelji daje izjavu za sebe. (OBRAZAC IB-2 ili IB-3) Po službenoj dužnosti će Državni ured pribaviti dokaze slijedeće dokaze:
  1. Uvjerenje o prebivalištu za podnositelja zahtjeva,
  2. Dokaz o statusu branitelja ili članu obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog i umrlog,
  3. Dokaz o podmirenim obvezama prema tijelu državne uprave od kojeg je kuća kupljena,
  4. Dokaz o dodjeli stambenog kredita ili ne korištenju kredita od Ministarstva branitelja.
Dokaze od 1 do 4 može priložiti i podnositelj zahtjeva. Na temelju potpunog zahtjeva Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje donijet će odluku o zahtjevu koja će biti dostavljena podnositelju zahtjeva na adresu boravka.

Najave