11. Svjetski urbani forum (World Urban Forum - WUF11)

Slika /slike/Opcenito/WUF11_naslovnica_panela_2022.jpg

11. Svjetski urbani forum (World Urban Forum - WUF11), glavna globalna konferencija o održivoj urbanizaciji koju je sazvao UN-Habitat, održava se od 26. do 30. lipnja 2022. godine u Katowicama, Poljska. Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, u sklopu WUF11 dijaloga Zelenija urbana budućnost, organiziralo je panel sesiju Zelena budućnost gradova.

Glavna tema WUF11 je Transformacija naših gradova za bolju urbanu budućnost, a ključna pitanja na koja će se nastojati odgovoriti u okviru šest planiranih dijaloga (Pravedna urbana budućnost, Zelenija urbana budućnost, Inovacije i tehnologija, Buduća urbana ekonomija i financije, Urbano planiranje i upravljanje i Izgradnja urbane otpornosti) te izvanrednog dijaloga (Oporavak i obnova nakon urbane krize) su: Kako unaprijediti gradove? Kakvi su gradovi potrebni da bi se osigurala veća održivost, jednakost i zajednički prosperitet u budućnosti? Kako će ti gradovi izgledati?
 
Budući da su zelena infrastruktura i rješenja temeljena na prirodi te poboljšanje urbanog krajobraza, uz široki raspon njihovih pozitivnih učinaka i dugoročnih koristi, prepoznati kao neki od ključnih elemenata planiranja urbanog razvoja, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Zavod za prostorni razvoj, u sklopu WUF11, dijaloga Zelenija urbana budućnost, organizira panel sesiju Zelena budućnost gradova.

Cilj ovog panela je razmjena znanja, dobre prakse i izazova u razvoju zelene infrastrukture i unapređenju urbanog krajobraza u europskim gradovima, ali i rasprava stručnjaka iz Slovenije (Grad Ljubljana), Njemačke (Stuttgart Region), Norveške (Grad Oslo), Španjolske (Grad Valencija) i Hrvatske (Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Grad Zagreb) koja može pomoći donositeljima odluka i kreatorima politika svih razina da bolje razumiju kako se zelena infrastruktura u urbanim područjima može razviti, kako njome upravljati i kako ju poboljšati kako bi, široko rasprostranjena i dostupna svima, doprinijela unapređenju urbanog krajobraza i visokoj kvaliteti života stanovništva te dala doprinos održivom društvenom, gospodarskom i prostornom razvoju.

                               
 

Pisane vijesti | Najava