15. Simpozij ovlaštenih inženjera geodezije

  • Slika /slike/Opcenito/IMG-20221013-WA0001.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državna tajnica Dunja Magaš sudjeluje na 15. Simpoziju ovlaštenih inženjera geodezije koji se pod nazivom ,,Geodezija i vode (Blue Surveying)" održava u Opatiji od 12. do 15. listopada 2022.

Simpozij ovlaštenih inženjera geodezije središnji je i najveći godišnji stručni skup iz područja geodezije i geoinformatike na području Republike Hrvatske, koji svake godine okuplja preko tisuću sudionika iz Hrvatske i okolnih zemalja. Znanstveno-stručni odbor Simpozija sastavljen je od priznatlh međunarodnih i hrvatskih stručnjaka, a odabirom tema i pozvanih gostiju osigurana su kvalitetna i zanimljiva predavanja, te međunarodni značaj Simpozija.

U svom je pozdravnom govoru, državna tajnica Magaš istaknula je kako su u svakodnevnom radu kako Ministarstva, tako i drugih upravnih tijela od iznimne važnosti ažurne i točne geodetske podloge koje se koriste preko raznih servisa i geoportala i kroz pojedinačne geodetske elaborate koje izrađuju geodetski stručnjaci. "Ministarstvo je dosad imalo snažan oslonac na geodetsku struku a vjerujem da će tako biti i tijekom naših budućih projekata, aktivnosti i planova" dodala je Magaš.

Jubilarni 15. Simpozij ovlaštenih inženjera geodezije 2022. godine fokusira se na glavnu temu simpozija ,,Geodezija i vode". Tema je nastala u suglasju s europskom temom 2022. godine CLGE-a, a zbog nedostatnog fokusa struke na ono što čini oko 70% ukupne površine Zemlje, a to su slane (97,5%) i slatke (2,5%) vode. Kroz različite diskusije i panele, te brojne razgovore s pozvanim gostima, analizira se uloga geodeta u poboljšanju upravljanjem i uporabom voda, kako na lokalnoj, tako i na globalnoj razini, a obuhvaćene su i druge teme od značaja za geodetsku struku i društvo u cjelini. 

Uz državnu tajnicu Magaš, u stručnom djelu skupa kroz predavanja i panele sudjelovali su ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj Ministarstva Bojan Linardić te načelnica Sektora za lokacijske dozvole i investicije Ministarstva Snježana Đurišić. 

Organizator ovog događanja je Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije u suradnji s Europskim vijećem geodeta (CLGE) i Organizacijom za europsko istraživanje prostornih podataka (EuroSDR).
 

Pisane vijesti