17 solinskih obitelji preuzelo ključeve svog novog doma

  • Slika /slike/Ministar/2023_12_18_01.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Solinu je završena gradnja POS stambeno-poslovne zgrade s 17 stanova i 1 poslovnim prostorom. Ključeve su novim vlasnicima uručili potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić, direktor APN-a Dragan Hristov, zamjenik župana Ante Šošić te gradonačelnik Dalibor Ninčević.

Građevina je katnosti Po+Pr+2 sa 17 stanova ukupne površine 1.478,93 m2 i nalazi se na adresi Solinske mladeži 55 i 69 u Solinu. 

Vrijednost investicije je oko 2,35 milijuna eura od čega su poticajna sredstva Republike Hrvatske oko 524 tisuće eura. Grad Solin je osigurao zemljište i komunalno opremanje građevine s priključcima, uključujući i komunalni doprinos, bez naknade. Uz navedeno, Grad je bespovratno sufinancirao i izgradnju građevine s oko 150.000 €.  Kupoprodajna cijena stana iznosi 1.489,50 €/m2 dok je procjena tržišne vrijednosti utvrđena u prosjeku oko 2.410 €/m2.

Ministar je tom prigodom najavio kako će do travnja 2024. po prvi put biti izrađena nacionalna strategija rješavanja stambenih pitanja, kojom će biti obuhvaćeni i prazni stanovi u većim gradovima.

"Prvi put pristupamo izradi nacionalne strategije rješavanja stambene problematike za razdoblje do 2030. U izradi strategije u suradnji s tijelima lokalne samouprave obuhvatit ćemo i stanove u kojima nitko ne stanuje", rekao je Bačić novinarima.

Dodao je kako su od Hrvatske elektroprivrede (HEP) dobiveni podaci o praznim sinovima u kojima nitko ne živi, a s druge strane postoji veliki broj građana koji nisu u stanju riješiti stambeno pitanje.

"Po podacima HEP-a, bez stanara je oko 13 do 14 posto ukupnog stambenog fonda u velikim gradovima Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru, Osijeku... Pripremamo niz mjera kako te stanove staviti u funkciju," rekao je Bačić.

Bačić kaže da će se graditi stanovi za najam i prodaju po povoljnijim cijenama, koje su osobito priuštive mlađoj populaciji. Također će u siječnju u saborsku proceduru biti upućen prijedlog zakona koji će riješiti probleme zaštićenih najmoprimaca i bivših vlasnika stanova.

"Odlučili smo riješiti traume zaštićenih najmoprimaca i bivših vlasnika stanova zakonom po kojem država preuzima na sebe najveći dio financijskog tereta", ističe Bačić.

Najavio je i da će se u srijedu Sabor odlučiti o novom ministru gospodarstva Damiru Habijanu, a vjeruje kako će on biti odličan ministar jer ima iskustva u korporativnom pravu.

Za aferu "mreža" ponovio je da ona nema veze s HDZ-om, a na upit treba li se Uskok uključiti u njezino rasvjetljavanje odgovorio je kako se na temelju informacija iz medija "već provode izvidi," ali on kao potpredsjednik  Vlade ne može o tome govoriti.

  

  

  

  

Izvor: HINA/MPGI



Pisane vijesti | Informacija | POS