25. međunarodno savjetovanje Mediterana u Dubrovniku

Slika /slike/Opcenito/dubrovnik.jpg

Državni tajnik mr.sc. Željko Uhlir svečano je otvorio 25. međunarodno savjetovanje Mediterana „MeditMaint 2019“  koje se u organizaciji Hrvatskog društva održavatelja od 22. – 24. svibnja 2019. održava u Hotel Croatia Cavtat u Dubrovniku. Cilj savjetovanja je istaknuti važnost održavanja i gospodarenja imovinom putem razmjene znanja i iskustva inženjera, stručnjaka, znanstvenika, proizvođača i osoblja održavanja opreme.

Savjetovanje je okupilo više od 200 sudionika, renomirane predavače iz cijeloga svijeta, Europe, US-a i s Mediterana a bavi se najvećim i najvažnijim infrastrukturnim, cestovnim projektom u Hrvatskoj  - izgradnjom Pelješkog mosta i izazovima budućeg održavanja tijekom eksploatacije u njegovom životnom vijeku. Urušavanje mosta Morandi u Italiji potaknula je sve u Europi, pa tako i u Hrvatskoj na dodatne analize i procjenu dostatnosti odgovarajućih strategija održavanja. Na tragu toga je i EFNMS radionica o vizualizaciji gospodarenja fizičkom imovinom.

U pozdravnom govoru državni tajnik Uhlir je naglasio kako svaki ljudski proizvod ima svoj životni ciklus, a vrijeme njegove korisnosti se produljuje kvalitetnim održavanjem stoga održavanje ima važnu ulogu u svakodnevnoj sigurnosti, kvaliteti korištenja i racionalnom utrošku sredstava te dodao kako razvojem tehnologije održavanje postaje sve složenije i traži stalno usavršavanje. 

„Iz moje perspektive, koja je usmjerena prema građevinama i graditeljstvu, razvitak tehnologije i novih materijala postaje sve progresivniji. Ono što je počelo s automatizacijom napredovalo je do spoznaje, a neke su zgrade sada sposobne samostalno naučiti procedure i ponašanje korisnika kako bi smanjile energiju, optimizirale prostor i smanjile operativne troškove“ - kazao je državni tajnik.

Cilj savjetovanja je istaknuti važnost održavanja i gospodarenja imovinom putem razmjene znanja i iskustva inženjera, stručnjaka, znanstvenika, proizvođača i osoblja održavanja opreme. Želja organizatora je da okupljanje i komunikacija stručnjaka i znanstvenika s područja održavanja te izložbe i prezentacije proizvođača opreme potaknu nove i korisne teme u stručnom i istraživačkom radu vezanom uz djelatnost održavanja i inženjerstva u širem smislu.

U sklopu drugog dana savjetovanja državni tajnik mr.sc. Željko Uhlir okupljenima je održao prezentaciju pod nazivom: „Izazovi u održavanju infrastrukture s naglaskom na mostove u gradovima u Republici Hrvatskoj“.

Više informacija o ovom događanju dostupno je na stranicama Hrvatskog društva održavatelja.

 


Pisane vijesti | Informacija