2CroCEE: Drugo izdanje konferencije o potresnom inženjerstvu

Slika /slike/press/IMG-20230323-WA0001.jpg

U organizaciji Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u zagrebačkom hotelu Westin održano je drugo izdanje Hrvatske konferencije o potresnom inženjerstvu – 2CroCEE, u povodu treće godišnjice zagrebačkog potresa.

Među brojnim sudionicima programa svečanog otvaranja bili su potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica kulture i medija  dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec te Radu Vacareanu i Mihaela Zamolo, predstavnici europskog i hrvatskog udruženja za potresno inženjerstvo.

"Konferencija je iznimno važan znanstveno-stručni skup koji doprinosi društvenoj spoznaji o važnosti potresnog inženjerstva, kao i razmjeni međunarodnih znanstvenih i operativnih iskustava u preventivnoj protupotresnoj izgradnji građevina kao i postpotresnoj obnovi.", u svom govoru istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar Bačić i dodao : "Hrvatska je danas više nego ikad svjesna potrebe provedbe sigurne i protupotresne obnove zgrada kako bi ih učinili sigurnijima i ugodnijima za život naših sugrađana, te prevenirali posljedice mogućih potresa u budućnosti."

U tri dana programa 2CroCEE okuplja stručnjake iz 26 država te gotovo 500 sudionika, a predviđeni su i tehnički posjeti potresom oštećenim građevinama te gradilištima građevina koje se obnavljaju u Zagrebu, kao i potresom pogođenom području Sisačko - Moslavačke županije. Program konferencije podijeljen je u 10 tematskih sekcija iz područja potresnog inženjerstva i inženjerske seizmologije te uključuje predavanja vrhunskih svjetskih i domaćih istraživača koja će obuhvatiti različite teme kao što su procjene ponašanja povijesnih zidanih zgrada pri djelovanju potresa, obnova zagrebačke katedrale, ali i zgrada nakon potresa u Italiji, iskustva centara izvrsnosti u području potresnog inženjerstva u regiji, te mnoge druge.

Konferencija CroCEE nastala je kao odgovor na potrebu obnove nakon potresa koji su pogodili Hrvatsku te ima iznimnu važnost u smislu podizanja razine znanja i svijesti o rizicima od potresa i povezivanja stručnjaka iz cijelog svijeta. Prva konferencija ovog tipa, pod nazivom „SHAKE ZAGREB WITH KNOWLEDGE“ održana je 2021., na prvu godišnjicu zagrebačkoga potresa.

Pisane vijesti | Informacija | Obnova