Aktiviranje državne imovine za razvoj općina i gradova

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/Vodice 2017 (0).jpg

Ministar državne imovine Goran Marić sudjelovao je u četvrtak, 23. studenoga 2017. godine na devetom godišnjem Susretu gradonačelnika i poduzetnika u Vodicama.

Govoreći o stanju i perspektivama državne imovine, ministar Marić je naglasio da je cilj Ministarstva aktivirati sve oblike imovine, i to prodajom, zakupom ili koncesijom. „Državnom imovinom se više ne može raspolagati onako kako se to dosad činilo, bez naknade, bez javnih natječaja, odnosno bez računa ili uz plaćanje simbolične cijene. Drugim riječima, prošlo je vrijeme bespravnoga pristupa imovini u vlasništvu Republike Hrvatske,“ kazao je ministar Goran Marić.

Najveći potencijal za cjelokupno gospodarstvo proizlazi iz vojnih nekretnina; njih je Ministarstvo obrane ocijenilo neupotrebljivima, ali vojne se zgrade mogu iskoristiti višenamjenski. Poteškoće u raspolaganju tim nekretninama proizlaze prije svega iz nerazriješenih vlasničkih odnosa i neujednačene sudske prakse, dodao je. U proteklih 25 godina dijelovi nekadašnjih vojarni su bili bespravno korišteni, bez znanja tijela državne vlasti i bez naknade. Povrh toga, mnoge su vojarne bile izgrađene na zemljištu u vlasništvu fizičkih osoba. Stoga je Ministarstvo državne imovine suočeno s mnoštvom zahtjeva za povratom imovine, odnosno za pravičnom naknadom.

Nadalje, ministar Marić je upozorio i na to da na razini općina i gradova, primjerice, nije utvrđen status niti namjena bivših vojarni u okviru prostornih planova jedinica lokalne, odnosno područne samouprave. Proći se puno vremena dok se to ne razriješi, dodao je, jer se 332 bivše vojne nekretnine prostiru na površini od 50 milijuna metara četvornih.

U županijama i gradovima mnoštvo je i drugih nekretnina s neriješenim vlasničkim odnosima. Ministarstvo državne imovine uputilo je poziv gradovima i općinama da sastave cjelovite popise takvih nekretnina. Njihovim aktiviranjem putem prodaje, odnosno davanjem u zakup očekuje se doprinos gospodarstvu na lokalnoj razini. Kada bismo riješili samo jedan predmet s tog popisa u svakom gradu i općini, u Hrvatskoj bi bilo nekoliko tisuća novih zaposlenih u samo šest mjeseci, proizlazi iz Ministrovih riječi. „Prošlo je vrijeme otimanja. Bespravno korištenje državne imovine nije ništa drugo nego otimanje. Sada je pak nastupilo vrijeme vraćanja,“ zaključio je ministar Goran Marić svoje izlaganje na Susretu gradonačelnika i poduzetnika u Vodicama.
 

Pisane vijesti