Bačić: Brže, učinkovitije i ažurnije će se upravljati državnom imovinom

Slika /slike/Ministar/2023_12_13_Sabor.Bacic.PNG

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je u srijedu u Saboru da će se donošenjem zakona  o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH brže, učinkovitije i ažurnije upravljati državnom imovinom.

"Donošenjem zakona želimo provesti daljnju funkcionalnu i financijsku decentralizaciju u upravljanju  državnom imovinom", rekao je Bačić.  Naglasio je i da njime žele omogućiti i brže, učinkovitije i ažurnije upravljanje državnom imovinom.

Bačić: Ministarstvo ima registar nekretnina

Poručio je da će Vlada upravljati planinarskim objektima, osim u dijelu gdje se ti planinarski objekti nalaze na područjima nacionalnih parkova i u parkovima prirode.

"Njima (planinarskim domovima) će upravljati za to osnovane javne ustanove za zaštitu prirode koje su već i sada raspolagale tim planinarskim domovima", rekao je Bačić u Hrvatskom saboru.

Pojasnio je da se prijedlogom zakona određeni poslovi, koji su do sada bili isključivo u nadležnosti Vlade i ministarstava, prepuštaju na razinu županija i gradova tj. na 21 grad sjedišta županija te na četiri grada - Veliku Goricu, Vinkovce, Kaštela i Pulu.

Bačić je pojasnio da se, u odnosu na prvo čitanje, zakonom među inim predlaže da će se prihod dobiven upravljanjem nekretnina u vlasništvu Vlade, županija, gradova i slično dijeliti po principu tako da će 60 posto pripasti državi, 20 posto nadležnoj županiji, a 20 posto jedinici lokalne samouprave na čijem se području nalazi pojedina nekretnina. "To će dodatno osnažiti financijski kapacitet jedinica lokalne i područne samouprave", ocijenio je. 

Demantirao je i oporbene kritike da ne postoji javni registar sa svim podacima o državnim nekretninama i pokretninama istaknuvši da je njegovo ministarstvo ustrojilo interni registar nekretnina. Temeljem njega je, među inim, evidentirano 6.206 stanova ukupne površine 283.177 četvornih metara, 945 stanova u suvlasništvu RH i drugih osoba, 5.067 poslovnih prostora, 20.665 zemljišta, 63 objekta sukcesijske imovine, 500 neperspektivnih vojnih objekata i zemljišta te 40 planinarskih domova.


Izvor: HINA/MPGI

Pisane vijesti | Informacija | Državna imovina