Bačić za RTL: Napravljen je veliki iskorak u obnovi Sisačko-moslavačke županije i Zagreba

Slika /slike/Ministar/2023.12.29.RTL.Bacic.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u RTL-u Danas govorio je o tome što je država učinila i što još treba učiniti na obnovi Banovine i ostalih krajeva koji su prije tri godine pogođeni potresom.

Upitan kako bi ocijenio svoj ministarski mandat, Bačić je kazao kako mu je važno što misle stanovnici Petrinje, Banovine i Sisačko-moslavačke županije.

"Ono što mogu podijeliti iz razgovora s njima je da mislim da su zadovoljni dinamikom obnove, našim radovima. Ali dok zadnji naš sugrađanin na Banovini nije u svojoj obnovljenoj kući, ne mogu dijeliti potpuno zadovoljstvo", ocijenio je ministar.

Dodao je da je donošenje Zakona o obnovi u veljači kojim su se objedinile tri institucije doprinijelo ubrzavanju obnove.

"Smanjio se broj dokumentacije, smanjili smo broj sudionika, izmijenili potrebnu dokumentaciju za projekte i time smo otvorili put bržoj obnovi", kazao je.

Ne slaže se s tezom da su izgubljene dvije godine, kazavši da je trebalo odraditi niz predradnji nužnih u procesu obnove. "Prvo procijeniti štetu, osigurati sredstva, osmisliti proces i model obnove", pojasnio je.

Komentirao je izjavu sisačke gradonačelnice koja proziva državu za nebrigu i nemar, kazavši da stanovnici Banovine nisu zaslužili da tamo dolaze političari kojima je to pozornica za skupljanje jeftinih političkih poena.

"Neka dođu u svoje gradove od kuda su krenuli, primjerice neka Most ide u Metković popovati i prorokovati", poručio je.

Za 4 godine bit će gotova obnova Petrinje

Dodao je da HDZ  sve te tri godine preuzima odgovornost za sve što je loše, ali i što je dobro.

"Mislim da smo u ovom trenutku napravili veliki iskorak kad je u pitanju obnova i Sisačko-moslavačke županije i Zagreba. Prvih je šest mjeseci proteklo u iznimnim aktivnostima kako bi potrošili milijardu i 3 milijuna iz Fonda solidarnosti. Za to je trebalo imati i znanja, sposobnosti, strpljenja", ocijenio je Bačić.

Ministar je poručio da bi u iduće 4 godine trebali završiti obnovu Petrinje. Novac za obnovu zgrada javne namjene mora se potrošiti do kraja lipnja, kao što su se do kraja lipnja ove godine morala potrošiti sredstva iz Fonda solidarnosti.

"I sve zamjenske kuće će, nadam se, već iduće godine ili biti u fazi nabave ili fazi gradnje. Nekonstrukcijsku obnovu ćemo dovršiti sto posto i ostaje nam još Sisak kao najveći izazov", zaključio je Bačić.

Postignuta željena dinamika obnove s obzirom na operativu koju Hrvatska ima

U Zagrebu je obnovljeno oko 2800 objekata. U pravilu se to odnosi i na obiteljske kuće, samo ne na zamjenske kuće. U ovom trenutku se gradi 48 zamjenskih kuća, kazao je. Naglasio je da u trenutku kada je došao na mjesto ministra nije bio otvoren niti jedan natječaj za izgradnju zamjenskih kuća u Čučerju, Markuševcu i sjevernom Maksimiru.

Poručio je da nikoga ne želi kriviti i ni na koga svaliti odgovornost, no čini mu se da je Fond za obnovu bio previše okrenut konstrukcijskoj obnovi Zagreba, a manje zamjenskim kućama.

"Kad sam preuzeo vrući krumpir obnove, pokrenuli smo obnovu i u gradu Zagrebu. Trenutno se tu provodi 200 konstrukcijskih obnova višestambenih zgrada što je enormni posao. Usmjerili smo se na izgradnju zamjenskih kuća i želimo ju ubrzati", izavio je Bačić.

Dodao je da se i Krapinsko-zagorskoj županiji grade zamjenske kuće i zaključio kako misli da je, s obzirom na operativu koju Hrvatska ima, postignuta željena dinamika obnove.

Izvor: RTL / Vlada 

Pisane vijesti | Informacija | Obnova