Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji darovano zemljište za izgradnju svetišta sv. Marka Križevčanina

Slika /arhiva-midim//slike naslovnica/BBK_01.jpg

U Križevcima, u četvrtak, 25. travnja 2019 godine, ministar Goran Marić potpisao je s biskupom mons. Vjekoslavom Huzjakom, ugovor o darovanju, kojim Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo državne imovine, daruju Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji zemljište vrijedno 6,7 milijuna kuna za izgradnju svetišta sv. Marka Križevčanina. Zemljište površine 28 324 četvorna metra daruje se u zamjenu za imovinu oduzetu Crkvi i njezinim institucijama u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. Potpisivanju su nazočili župan Koprivničko-križevački Darko Koren i gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn.

U prigodi potpisivanja, biskup Vjekoslav Huzjak je izjavio: „Sv. Marko Križevčanin zaštitnik je Križevaca i Bjelovarsko-križevačke biskupije. Današnji je dan kruna početka ostvarenja projekta izgradnje svetišta sv. Marka Križevčanina. S velikom zahvalnošću, poštovanjem i ponosom prihvaćamo ovaj hvalevrijedan čin darivanja. Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske, ministru Goranu Marić i njegovim suradnicima što su uvidjeli potrebu da sv. Marko Križevčanin dobije dostojni prostor štovanja, a Bjelovarsko-križevačka biskupija i naša Crkva njegovo nacionalno svetište.“
 
„Danas se u Križevcima, osjećam ugodno i ispunjen radošću, jer se nakon toliko godina potpisuje ugovor o darovanju biskupiji Bjelovarsko-križevačkoj u zamjenu za davno oduzetu imovinu. Ovdje u gradu prepunom znakova prošlosti, u gradu sv. Marka, ugovor samo znači da smo ozbiljni ljudi koji poštujemo povijest. Povratak oduzete crkvene imovine, iz naše suvremene hrvatske perspektive, znači puno više od tehničkog čina: on znači povratak nas samima sebi. Jer povijest nas obvezuje još više od ugovora. Stoga je i ovaj ugovor više od darovnice. Iskreno želimo i vjerujemo da će današnji ugovor omogućiti da Bjelovarsko-križevačka biskupija, ovo darovano zemljište pretvori u životni prostor svetišta“, rekao je ministar Marić.
 

Pisane vijesti