Branko Bačić: Do sada iskorišteno 80 posto sredstava iz Europskog fonda solidarnosti

Slika /slike/Opcenito/2023_04_26.Dobro.jutroHR.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić gostovao je u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska i kazao da vjeruje da će dinamikom kakva je posljednjih nekoliko mjeseci Hrvatska uspjeti iskoristiti sva sredstva.

„Obnovu bih podijelio u dva segmenta, prvi se odnosi na obnovu javnih zgrada, odnosno zgrada javne namjene i javnu infrastrukturu“, rekao je ministar.

Kazao je da je Grad Zagreb u svakom slučaju najveće gradilište i dodao da se cjelokupna obnova javnih zgrada financira iz Europskog fonda solidarnosti te je ostalo još 64 dana za potrošiti sav novac iz tog fonda.

Osvrnuo se i na obnovu kada su u pitanju pojedinačne zgrade.

„Kada je u pitanju obnova pojedinačnih zgrada, onda je tu Banovina, Petrinja, Glina, to su prostori gdje se najviše gradi“, rekao je.

Ministar je dodao da je do sada iskorišteno oko 80% sredstava iz Europskog fonda solidarnosti. Vjeruje da će Hrvatska uspjeti iskoristiti sva sredstva.

Do kraja lipnja iskoristiti milijardu eura

„Dinamikom koju smo uspjeli uhvatiti u proteklih nekoliko mjeseci, realno je očekivati da bismo mogli do kraja lipnja iskoristiti milijardu eura. Ostalo nam je za utrošiti 230 milijuna eura“, kazao je.

Ministar Bačić rekao je da je u veljači izmijenjen Zakon o obnovi i time smanjena procedura i količina potrebne dokumentacije te ubrzano donošenje rješenja o obnovi.

Na području Sisačko-moslavačke županije gradnja 35 stambenih zgrada

Ministar se osvrnuo i na pojavu nelegalne gradnje.

„Nije svaka gradnja bez građevinske dozvole nelegalna. Postojeći zakon podrazumijeva da je u vrijeme prirodnih katastrofa moguće graditi bez dozvole. Mi smo olakšali pristupanje gradnji“, rekao je i dodao da će se na području Sisačko-moslavačke županije sagraditi 35 stambenih zgrada.

Kao poseban problem istaknuto je stanje na tržištu građevinskog rada.

„To je problem koji je pred nama i nadam se da će biti riješen poslije 30. lipnja“, kazao je.

Istaknuo je da su najveće građevinske firme prezauzete, da obnavljaju javne zgrade i u ovom trenutku nije ih moguće angažirati na nekim drugim projektima. Trenutno je na području obnove angažirano dvjestotinjak tvrtki s 10.000 radnika.

Emisiju Dobro jutro, Hrvatska možete pogledati ovdje

 


Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti | Vijesti iz medija | Obnova