Četvrti Međunarodni dan krajobraza Vijeća Europe “Integracija krajobraza u sektorske politike“

Slika /slike/Prostorno/krajobraz-brela.jpg

Dana 19. srpnja 2000. godine Odbor ministara Vijeća Europe usvojio je Konvenciju o europskim krajobrazima koju je, 20. listopada 2000. u Firenci, pored ostalih, potpisala i Republika Hrvatska. Od 2017. godine 20. listopada obilježava se kao Međunarodni dan krajobraza Vijeća Europe.

Dana 20. listopada 2020. godine, obilježava se četvrti Međunarodni dan krajobraza Vijeća Europe na temu “INTEGRACIJA KRAJOBRAZA U SEKTORSKE POLITIKE“.

Prema Konvenciji, krajobraz je određeno područje, viđeno ­ljudskim okom, čija je narav rezultat međusobnog djelova­nja prirodnih i/ili ­ljudskih čimbenika.
 
Republika Hrvatska je donošenjem Zakona o potvrđivanju Konvencije o europskim krajobrazima („Narodne novine – Međunarodni ugovori“ br. 12/2002) formalno preuzela obvezu provedbe Konvencije o europskim krajobrazima Vijeća Europe te time i davanje vlastitog doprinosa ostvarivanju njome postavljenih ciljeva: promicanja zaštite, upravljanja i planiranja krajobraza te sudjelovanja u europskoj suradnji o pitanjima krajobraza. Prihvatila je i obvezu da krajobraze zakonom priznaje kao sastavnicu čovjekova okruženja, izraz raznolikosti zajedničke kulturne i prirodne baštine te temelj identiteta područja, ali i obvezu prepoznavanja karaktera krajobraza na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Objavom o stupanju na snagu Konvencije o europskim krajobrazima („Narodne novine – Međunarodni ugovori“ br. 11/2004), ona je, u odnosu na preuzete obveze, za Republiku Hrvatsku, stupila na snagu 1. ožujka 2004.
 
Krajobraz je zastupljen u nekoliko sektorskih zakona, od kojih su najvažniji Zakon o prostornom uređenju, Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, Zakon o zaštiti prirode te Zakon o zaštiti okoliša.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana krajobraza Vijeća Europe je ugradnja krajobraza u politike regionalnog i urbanističkog planiranja, kulture, zaštite okoliša, poljoprivrede, socijalne i gospodarske politike te sve druge politike koje mogu izravno ili neizravno utjecati na krajobraz.
 
Cilj obilježavanja Međunarodnog dana krajobraza Vijeća Europe  je osvješćivanje stručne i ostale zainteresirane javnosti o važnosti krajobraza, njegovog planiranja, zaštite i upravljanja. Ovo Ministarstvo je, kao jedan od nositelja provedbe politika krajobraza, u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europe, 20. listopada 2018. godine obilježilo Drugi međunarodni dan krajobraza Vijeća Europe, organizacijom nacionalne konferencije „Integralni pristup zaštiti, planiranju i upravljanju krajobrazom“.

 
 
2019. godine Treći međunarodni dan krajobraza posvećen temi „Krajobraz i voda“ obilježen je 18. listopada 2019. godine simpozijem  "Voda u urbanom krajobrazu" organiziranom u suradnji s Hrvatskim vodama.
 
 
 
Ove je godine, zbog pandemije izazvane korona virusom, obilježavanje 4. Međunarodnog dana krajobraza u sklopu održavanja 23. sastanka radionica Vijeća Europe u Laussani, Švicarska, odgođeno. Tematska publikacija „European Spatial Planning and Landscape Series“ s tekstovima i prezentacijama u kojima će biti obrađena pitanja ugrađivanja krajobraza u sektorske politike, pripremljenim za odgođeni sastanak, bit će dostupna na službenim stranicama Vijeća Europe.
 

 

Pisane vijesti | Informacija | Zavod