Dani HKIG: Graditeljstvo motor pokretanja gospodarstva nakon pandemije

Slika /slike/Opcenito/gradnja.jpg

Ministar Darko Horvat sudjelovao je na okruglom stolu pod nazivom: "Primjena Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije" koji se održao u sklopu Dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva.

U raspravi su sudjelovali i Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo, promet i veze, dr.sc. Josip Atalić s Građevinskog fakulteta, Dragutin Kamenski, vlasnik tvrtke Kamgrad, Krešimir Tarnik, član ekspertne skupine i Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komere inženjera građevinarstva.

Ministar Horvat izrazio je uvjerenje kako će tijek obnove u potresu stradalih zgrada ići nesmetano u lancu od 'snimke' nastalog stanja preko izrade projektne dokumentacije za obnovu do izrade troškovnika i naručivanja radova.

"Stručni savjet će unutar dva tjedna definirati i pravilnike. Administrativni proces želimo svesti na minimum. Savjetujem (su)vlasnicima da ne štede na kvalitetnom projektu i dokumentaciji. A kvaliteta ima svoju cijenu. Pomognite nam isključiti iz procesa one koji će tražiti zaradu u nekvaliteti", rekao je Horvat. 

Ministar je upozorio kako će država i ovom prilikom iznijeti glavni teret obnove, ali da, istaknuo je, u Hrvatskoj konačno treba biti jasno svima da vlasništvo nisu samo pravo i korist nego i odgovornost. "Radimo na zakonskom prijedlogu koji će urediti pitanje održavanja zgrada i odgovornosti vlasnika za to", najavio je Horvat.

Predsjednica Komore Nina Dražin Lovrec rekla je da se mora dobro definirati sadržaj projektne dokumentacije od snimke zatečenog stanja do izrade projekta, troškovnika i slično. Mora se uzeti u obzir i razina obnove i veličina zgrade.

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj je naglasila važnost korištenja hrvatskoga proizvoda za hrvatsko gospodarstvo. "Ovo je prilika da se pokaže kako postoji cijeli niz kvalitetnih hrvatskih proizvoda koji se mogu koristiti u procesu sanacije, kao i u svakodnevnom životu, kao i tvrtki koje taj posao mogu odraditi,“ rekla je Čagalj. 

"Prema svim pokazateljima, građevinarstvo će biti jedna od grana na kojoj će se temeljiti izlazak iz krize uzrokovane pandemijom. Stoga je važno ne stavljati ga u nepovoljan položaj, gdje govorimo o zabranama rada u određenim vremenskim razdobljima, već ga tretirati kao strateško,“ zaključila je Čagalj.




 

Pisane vijesti | Informacija | Obnova