Dodijeljeni ključevi prvih 4 od 17 stanova koje je za privremeni smještaj korisnika kontejnera uredila Sisačko-moslavačka županija

  • Slika /slike/Opcenito/2023_08_07-image-5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državni tajnik Domagoj Orlić prisustvovao je u Glini dodjeli ključeva stanova obiteljima čiji su domovi oštećeni u potresu, a koje su dosad boravile u privremenom smještaju u kontejnerskom naselju. Stanove je uredila i opremila Sisačko-moslavačka županija, a ključeve novih domova za prva 4 stana danas je uručio župan sisačko-moslavački Ivan Celjak.

Županija stanove dodjeljuje temeljem provedenog Javnog poziva od 13. srpnja 2023. godine, a za uređenje i opremanje 17 stanova (Glina 5, Dvor 3, Gvozd 3, Topusko 3, Jasenovac 1, Hrvatska Kostajnica 1, Sisak 1) utrošeno je 230.133,40 €. Stanovi se dodjeljuju na jednu godinu bez naknade, s mogućnošću produljenja.

Sisačko-moslavačka županija do sada je uredila i u potpunosti opremila stanove za ukupno 32 obitelji

Ključeve stana primio je i Mijo Matijević, rođeni Glinjanin, koji je u jednom razdoblju života boravio u Sisku: „Znači nam puno, jer živjeli smo u kontejneru… uvjeti nisu baš bajni, ovo će okrenuti sve u punom boljem smjeru, života i svega,“ rekao je Matijević, čiju obitelj, uz njega čine još i supruga, sin, a posjećivat će ih njihova kćer s unucima, koja upravo očekuje četvrto dijete. Radost je to koju je podijelio g. Matijević i dodao: „Stan je super, sve je obnovljeno, imamo sve tu, tako da smo prezadovoljni.“

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak istaknuo je kako je na ovaj način Županija dosad zbrinula 32 obitelji u sigurne objekte do obnove njihovih domova.

„Sisačko-moslavačka županija je nadležna za obnovu objekata javne namjene u području zdravstva, dijela obrazovanja i dijela socijalne skrbi i obnova objekata javne namjene ide dobrom dinamikom. Prije otprilike dvije godine, kada smo preuzeli dužnost u Sisačko-moslavačkoj županiji, tražili smo najbolji način kako pomoći našim sugrađanima, koji su u potresu ostali bez svojih domova. Zato smo tražili naše ustanove da nam daju stanove, koji su u njihovom vlasništvu, na raspolaganje. I dobili smo 15 takvih stanova, koje smo obnovili, uredili i potpuno opremili i dali na raspolaganje našim sugrađanima, koji su u potresu izgubili svoje domove. Zatim smo molili ministra Bačića da nam ministarstvo nadležno za državnu imovinu dodijeli stanove koje imaju na raspolaganju na području Županije. Od njih smo dobili još 15 stanova i još 2 takva stana smo dobili od Zavoda za mirovinsko osiguranje. I tih 17 stanova smo obnovili, uredili i potpuno opremili i ovaj i idući tjedan useljavamo 17 obitelji u te stanove, obitelji koje su do sada bili u kontejnerima. 

Ranije smo dodijelili stanove koji se nalaze u Kutini, Novskoj, Popovači, Sisku i Petrinji, dodao je župan Celjak.
 

U tjedan dana otvorene 2 škole i zgrada ambulante Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije 

Župan je u Glini govorio i o nedavno dovršenim projektima objekata javne namjene: „Prošli tjedan smo otvorili obnovljenu školu u Mečenčanima, prije toga smo svečano obilježili završene radove i potpuno opremanje novoizgrađene škole u Nebojanu, a završili smo s obnovom ambulante Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije i u Jabukovcu.“

Prije šest mjeseci Županija je dobila ovlasti da gradi kuće za zbrinjavanje naših sugrađana koji se nalaze u mobilnim stambenim jedinicama i trenutno je na području grada Gline izgradila 52 kuće, na području Petrinje 40 kuća, dakle 92 kuće su stavljene pod krov.

„Ovaj tjedan u Glini krećemo s opremanjem prvih 7 kuća i očekujemo da će ovdje u Glini sve 74 kuće biti završene, potpuno opremljene i useljive krajem rujna. U istom razdoblju očekujemo i dovršenje 57 kuća u Petrinji.“ - istaknuo je župan Celjak.

Državni tajnik Domagoj Orlić tom je prigodom istaknuo kako je ovo jedan od modela stambenog zbrinjavanja korisnika kontejnera. Uz stanove koje je uredila i opremila Županija, država je dosad uredila i opremila 127 državnih stanova te je u te stanove dosad useljeno 13 obitelji (12 obitelji u stanove na području grada Zagreba i 1 obitelj u stan u Popovači). 

"Krajem rujna, otprilike u vrijeme kad se očekuje i dovršetak montažnih kuća koje gradi Županija, biti će dovršeno i 8 zgrada na području grada Petrinje sa 128 stanova i 4 zgrade na području grada Gline s 52 stana, dakle 180 stambenih jedinica financirane iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija" rekao je državni tajnik Orlić te dodao kako ovom broju kuća valja dodati i projekt gradnje dodatnih 35 kuća u gradskoj četvrti Zeleni brijeg u Sisku, kojeg također provodi Sisačko-moslavačka županija.


Izvor: SMŽ/MPGI

Pisane vijesti | Informacija | Obnova