Dovršene prve mobilne visokoenergetski učinkovite kuće za privremeni smještaj korisnika kontejnera

  • Slika /slike/Opcenito/MK_Krapina_2023_02.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić u utorak je obišao pogone tvrtki Jedinstvo Krapina d.o.o. o i ALU – forma d.o.o. u Krapini koje za potrebe Ministarstva, radi privremenog stambenog zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica (kontejnera), izrađuju 140 mobilnih visokoenergetski učinkovitih kuća. Kuće se proizvode u dva modela – od 25 i 35 četvornih metara te će biti opremljene namještajem.

Prve mobilne kuće već su dovršene, a sukcesivna isporuka očekuje se tijekom mjeseca listopada.
 
Pravo na privremeni smještaj u ove kuće imati će korisnici kontejnera kojima obnova odnosno gradnja kuće još nije završila a ne žele napustiti svoju nekretninu i okruženje koje im je blisko, kao i za smještaj onih korisnika kontejnera koji nemaju pravo na obnovu odnosno u trenutku potresa nisu imali vlastitu nekretninu, a boravili su u kontejnerskim naseljima. 
 
Izvorni plan bio je napraviti 500 takvih mobilnih kuća, no provjerom podataka i analizom stanja na terenu utvrđeno je da potreba za tim kućama nije izražena u tolikoj mjeri, stoga je za sada naručena proizvodnja 140 takvih kuća. Naime, u skladu s Vladinim Programom zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica iz veljače 2023. godine, prioritet u rješavanju zahtjeva za obnovu imaju upravo korisnici kontejnera. Trenutno je u obnovi na području zagrebačkog i petrinjskog potresa 1.098 privatnih zgrada i kuća od kojih se najveći dio odnosi baš na korisnike kontejnera. Kuće se svakodnevno obnavljaju pa broj korisnika kontejnera kontinuirano opada. Također, zatvorena su kontejnerska naselja, pa slijedno tome i potreba za smještaj u te kuće opada, no u slučaju potrebe naručiti će se dodatne količine kuća.  
 
Podsjetimo, Vlada je u veljači 2023. godine donijela Program zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica na području petrinjskog i zagrebačkog potresa prema kojem korisnici kontejnera imaju pravo na stambeno zbrinjavanje kroz 11 modela.
 
Dosad je zatvoreno devet od 11 kontejnerskih naselja te su zbrinute 404 osobe. Ostaju dvije modularne zgrade u Sisku s 40 stambenih jedinica, koje nisu klasična kontejnerska naselja a čiji korisnici su također u procesu zbrinjavanja te je plan da budu iseljeni do kraja listopada.

Od veljače 2023. godine je uređeno i 157 državnih stanova - 32 stana uređeno je i useljeno na području Sisačko-moslavačke županije, a 125 stanova su uredile Državne nekretnine od kojih se najveći broj odnosi na Grad Zagreb te su u njih do sada smještene 22 obitelji.

S ciljem zbrinjavanja stanovništva na potresom pogođenom području, uz obnovu oštećenih zgrada i kuća u tijeku je izgradnja 20 višestambenih zgrada s 305 stanova čija se izgradnja financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. U Petrinji i Glini  (180 stanova) završetak radova očekuje se tijekom listopada ove godine, a u Gvozdu i Topuskom do kraja 2023. Početkom ove godine započeli su radovi i na izgradnji 3 zgrade u Glini i 1 u Dvoru a čiji dovršetak se očekuje tijekom 2024. godine. Oni korisnici koji će svoj trajni smještaj imati u ovim zgradama trenutno koriste model financiranja najamnine u zamjenskom smještaju.

Dodatno, na području Sisačko-moslavačke županije sredstvima državnog proračuna graditi će se još 36 višestambenih zgrada sa gotovo 700 stanova za koje je u tijeku priprema dokumentacije potrebne za pokretanje izgradnje. U postupku nabave za izvođače je prvih 6 zgrada na području Grada Siska (lokacija Caprag).
 
Gradi se i 166 montažnih kuća: 57 u Petrinji, 74 u Glini i 35 u Sisku, a u koje će se također smještati korisnici  koji čekaju obnovu svojih domova. Dosad je u potpunosti završeno i opremljeno 50 takvih kuća te se useljavanje prvih korisnika očekuje tijekom listopada.

Pisane vijesti | Informacija | Obnova