Državna tajnica Bošnjak u Ženevi sudjelovala na UNECE ministarskom sastanku

  • Slika /slike/Opcenito/2021_10_08-sastanak-Zeneva.jpg
  • Slika

Državna tajnica Sanja Bošnjak boravila je od 6. do 8. listopada 2021. godine u Ženevi gdje je sudjelovala na Ministarskom sastanku o urbanom razvoju, stanovanju i gospodarenju zemljištem te sjednici Odbora za urbani razvoj, stanovanje i upravljanje zemljištem koji su održani u okviru Ekonomske komisije za Europu (UNECE).

Ministarski sastanak okupio je više od 400 sudionika iz regije ECE-a, uključujući četrdeset visokih dužnosnika, ministara, zamjenika, državnih tajnika i  predstavnika stalnih misija pri Uredu UN-a u Ženevi a sastanak je putem UN-ove mrežne stranice u live prijenosu mogla pratiti i šira javnost. Tom su prilikom predstavnici zemalja dali svoje izjave a u ime Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske izjavu je dala državna tajnica Bošnjak.

Uz ovogodišnju središnju poruku ministarskog sastanka : „Čovječanstvo se suočava ne s jednom, već s tri međusobno isprepletene krize: pandemijom bolesti COVID-19, klimatskim promjenama i nedostatkom odgovarajućeg i pristupačnog stanovanja“, predstavnici zemalja  pokazali su duboko promišljanje i podijelili dugoročne, sustavne i dokazane vizije o tome kako krenuti naprijed i izbjeći pogreške iz prošlosti.

Državna tajnica Bošnjak posebno je istaknula kako su Republiku Hrvatsku u 2020.  pogodila dva razorna potresa, te je Hrvatska dodatno suočena s procesom obnove potresom pogođenih područja.

Jedan od učinaka sastanka je i usvajanje dokumenta "Mjesto i život u UNECE-u – Regionalni akcijski plan do 2030."  kojim se utvrđuju specifične mjere za rješavanje izazova uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 te klimatskim i stambenim izvanrednim situacijama.

U sklopu svog službenog puta Švicarskoj, u petak 8. listopada 2021. godine, državna tajnica Bošnjak u Bernu se sastala s ravnateljem Saveznog ureda za zgrade i logistiku g. Pierreom Broye a sastanku je nazočila i dr.sc. Andrea Bekić, veleposlanica Republike Hrvatske u Švicarskoj.

Nakon prezentacija i izlaganja obiju strana, državna tajnica istaknula je brojne sličnosti hrvatskog i švicarskog modela upravljanja imovinom u državnom vlasništvu te je na prijedlog veleposlanice Bekić pokrenuta inicijativa za uspostavom daljnje suradnje između Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Saveznog ureda za zgrade i logistiku u Bernu.

Dodajmo i kako je tijekom trodnevnog boravka u Švicarskoj, državna tajnica posjetila i Stalnu misiju Republike Hrvatske pri Uredu UN-a gdje se sastala s dr.sc. Vesnom Batistić Kos, stalnom predstavnicom i veleposlanicom RH pri Uredu UN-a i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bernu.

Uz državnu tajnicu događanjima i sastancima su prisustvovale savjetnica ministra Helena Jelić te stručna savjetnica Nadalina Katovčić Vlašić.
 

Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja