Državna tajnica Dunja Magaš na međunarodnoj konferenciji „Svjetska baština – planiranje i upravljanje“ u Dubrovniku

  • Slika /slike/press/IMG-20241023-WA0005.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dubrovnik, 23. listopada 2024.g. - Državna tajnica Dunja Magaš otvorila međunarodnu konferenciju „Svjetska baština - planiranje i upravljanje“ koja se održava u sklopu obilježavanja „Godine UNESCO-ove svjetske baštine“.

Nove metodologije prostornog planiranja u kontekstu zaštite i upravljanja svjetskom baštinom (UNESCO) i povijesnim urbanim krajolicima (HUL) su u fokusu konferencije koju organizira Društvo prijatelja dubrovačke starine u suradnji sa Zavodom za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije.
 
Prostorno planiranje ima sve značajniju ulogu u zaštiti kulturne baštine, kulturno-povijesnih cjelina i kulturnih krajolika s obzirom na nove metodologije zaštite i izradu nove generacije konzervatorskih podloga za kulturno-povijesne cjeline koje su u skladu s važećim stručnim standardima. S obzirom da Zakon o prostornom uređenju ne prepoznaje specifičnosti prostornog plana za kulturno-povijesne cjeline (nasuprot zaštićenim prirodnim područjima) potrebno je unaprijediti postojeći sustav planiranja u ovom segmentu, te uskladiti Zakon o prostornom uređenju i Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara na način da se omogući izrada planova za kulturno-povjesne cjeline gradskih obilježja ili prostornih planova posebnih obilježja za kulturno-povijesne cjeline te propisati metodologiju izrade te potrebne stručne podloge (stručno-analitički poslovi unutar kojih su katastri postojećeg stanja objekata, javnih površina, zelenila i infrastrukture).  Cilj je ojačati provedbu Konvencije o svjetskoj baštini i zaštitu dobara svjetske baštine upoznavanjem svih ključnih dionika u procesu procjene utjecaja na baštinu o potrebi ugradnje navedenih procesa i postupaka u zakonski okvir te izgradnje kapaciteta i osposobljavanja stručnjaka za sudjelovanje u ovim postupcima.  
 
''Kada govorimo o zaštiti kulturne baštine, o svjetskoj, UNESCO-voj baštini i povijesnim urbanim krajolicima govorimo o prostoru (uvijek vrijednom i ograničenom resursu), o krajoliku u kojima se prepoznaju međuodnosi okoliša i čovjeka, razvoj društvenog i povijesnog konteksta, tragovi korištenja i formiranja čovjekovog prostora kroz povijest. Upravo na tom tragu ne možemo zaobići uređenje prostora, prostorno i urbanističko planiranje, instrumente provedbe politika prostornog uređenja - prostorne planove, te samu provedbu prostornih planova '' rekla je uvodno državna tajnica Dunja Magaš.  
 
Zakonom o prostornom uređenju se, u okviru općih i specifičnih ciljeva, propisuje, između ostaloga, potreba zaštite te racionalno korištenje prirodnih i kulturnih dobara i vrijednosti dobara te uključivanje teme zaštite kulturne i prirodne baštine u sadržaj prostornih planova svih razina.

Određivanjem takvog cilja želi se postići osiguravanje uvjeta za gospodarenje, korištenje, ali i zaštitu i upravljanje vrijednim prostorom - ne zaboravimo - ograničenim, kako svjetskim tako i nacionalnim dobrom.
 
''Zaključno,'' naglasila je državna tajnica Magaš otvarajući konferenciju ''potrebno je kontinuirano i trajno  nadograđivanje komunikacije među resorima, kako bi se iznašli novi pristupi i nove metodologije te novi pristupi obrade navedenih tema. Novi inovativni pristupi zaštiti i prostornom planiranju zahtijevaju pojačanu suradnju više resora koji će u suglasju doprinijeti očuvanju baštine ali i boljeg življenja.''

Pisane vijesti | Informacija | Prostorno uređenje