Državni tajnik Hanžek i načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić potpisali Sporazum o međusobnim pravima i obvezama u provedbi programa međuresorne suradnje

Slika /slike/NaslovnaTopusko.jpg
Na sastanku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u Topuskom jučer, uz nazočnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek i načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić potpisli su Sporazum o međusobnim pravima i obvezama. 

Sporazumom se Središnji državni ured obvezuje  izgraditi višestambene zgrade s ukupno 120 stanova, a sve  na zemljištu površine 5253 m2. Izgradnja će se financirati iz  sredstava Operativnog programa Europske unije  ''Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.''.

U vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Topusko nalazi se  i 119 stambenih jedinica  koje su pretrpjele štete u potresu, iste će biti obnovljene putem programa obnove u nadležnosti Središnjeg državnog ureda.
Načelnik Kuzmić istaknuo je da je danas najsretniji načelnik općine u Hrvatskoj jer se, nakon 200 godina, može reći da s današnjim danom počinje obnova jednog modernog Topuskog, odnosno vraćanje mjestu pozicije bisera kontinentalnog turizma.

Na sastanku je prezentiran projekt  ''Topusko - pametni termalni grad " vrijedan 600 milijuna kuna za koji najavljen i početak radova.

Osim gore navedenih  projekta izgradnje novih stambenih zgrada i obnove postojećih zgrada i kuća, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Središnji državni ured za obnovu i stambeno  zbrinjavanje izradili su nacrt '' Program suzbijanja energetskog siromaštva koji uključuje korištenje obnovljivih izvora energije u stambenim zgradama na Potpomognutim područjima i Područjima posebne državne skrbi ''.

Program obuhvaća energetsku obnovu 413 stambenih zgrada na potresom razrušenom području, od kojih se 8 nalaze u Općini Topusko. Program će se financirati putem Instrumenta Europske komisije Mehanizam za oporavak i otpornost.

Pisane vijesti