Državni tajnik Nikola Mažar, 23. i 24. travnja 2019. godine boravio u Središnjoj Bosni i sudjelovao na svečanostima završetka projekata u Kiseljaku, Vitezu i Novoj Bili

Slika /web_objave_slike za vijesti/KISELJAK.jpg
Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Republike Hrvatske, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, te Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova boravili su od 23. do 24. travnja 2019. godine u Središnjoj Bosni gdje su sudjelovali svečanostima završetka projekata koji su realizirani uz potporu Vlade Republike Hrvatske.  
 
Dana 23. travnja 2019. godine, tijekom posjeta Kiseljaku, državni tajnici su obišli obiteljsko gospodarstvo „Rasadnik Mili'', koje je među najvećim proizvođačima cvijeća u BiH. Izrazili su zadovoljstvo viđenim te su naglasili kako zajedno s ovdašnjim Hrvatima treba produbljivati suradnju, učvršćivati veze, a sve u cilju ostanka i prosperiteta Hrvata u BiH.  Stoga, ovaj posjet uspješnim gospodarstvenicima obitelji Miličević bio je povodom svečanog otvorenja pogona za proizvodnju organskog soka od aronije te njihovog investiranja za  proširenje i nastavak proizvodnje sredstvima Vlade Republike Hrvatske. Svečanim je presijecanjem vrpce državni tajnik Mažar proizvodni pogon pustio u rad.  
 
„Priča obiteljskih gospodarstva - to je održivi povratak koji jamči budućnost ostanka Hrvata na ovim prostorima. Smatram da ovo nije pomoć, već obveza Republike Hrvatske Središnjoj Bosni i Lašvanskoj dolini '', kazao je Mažar. 
 
Državni tajnik je u svom govoru istaknuo da su povratak, obnova i izgradnja kuća tri prioriteta za koja se zalaže Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje Republike Hrvatske. Također, spomenuo je i građevinski materijal koji je Vlada Republike Hrvatske osigurala za općinu Kiseljak  te mjesto Lug, u kojem se gradi novi objekt Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije – dom za starije i nemoćne Dr. Ivan Evanđelist Šarić. Realizacijom ovih projekata dugoročno se doprinosi održivom ostanku Hrvata u Središnjoj Bosni kroz otvaranje novih radnih mjesta, ali i osiguravanjem kvalitetnije usluge zdravstvene skrbi za pučanstvo ovog dijela Bosne i Hercegovine.
 
Slijedeći dan posjeta Bosni i Hercegovini državni tajnici Nikola Mažar, Zvonko Milas te Zdravka Bušić, prisustvovali su svečanom otvorenju Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ koja je uspješno okončala projekt dogradnje bolnice sa novom, šestom lamelom. Sa novim prostorom u šestoj lameli se proširuju smještajni kapaciteti, omogućuje uvođenje novih usluga i osiguravaju bolji uvjeti za boravak, liječenje i rad u bolnici.
 
Svečanom otvorenju pored visokih dužnosnika iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, prisustvovali su i gospodarstvenici, čelnici javnih ustanova te brojni drugi predstavnici iz društvenog i javnog života. Nakon svečanog otvorenja hrvatska delegacija posjetila je i Gradsko kazalište u Vitezu. 

Pisane vijesti