Državni tajnik Uhlir na Danima inženjera Republike Hrvatske

Slika /slike/press/skup.jpg

Kao sjećanje na dan kada je 1878. godine osnovan Klub inžinirah i arhitektah u Zagrebu, preteča Hrvatskog inženjerskog saveza, danas, 22. veljače 2019. na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu održani su Dani inženjera Republike Hrvatske. Na svečanosti je u ime potpredsjednika Vlade i ministra Predraga Štromara okupljene pozdravio državni tajnik Željko Uhlir.

U svom je govoru državni tajnik istaknuo kako samo sinergijskim djelovanjem struke - znanosti - politike (uprave), moguć je brži razvitak društva, pa i pojedinaca u tom društvu.

"Ukoliko ćemo se zatvarati u svoja područja i ne uvažavati druge, nema nam napretka i samo ćemo promatrati kako se drugi odmiču od nas. Naši inženjeri moraju biti kvalitetno educirani, mora se mijenjati naše školstvo od osnovnog do visoko znanstvenog, moraju se unositi promjene jer stari način rada više nije održiv. Svijet se mijenja, različite ljestvice nas boduju, od naših sveučilišta do Doing Businessa. I svatko mora uložiti napor u promjene oko sebe za opće dobro.", dodao je državni tajnik Uhlir.

Na kraju je podsjetio kako je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja ovih dana krenulo s javnom raspravom izmjena temeljnih zakona iz gradnje i prostornog uređenja. Uvodi se elektronički potpis na projekte, ukidaju se papirnati projekti, krati se broj procedura, pojednostavnjuju se procesi, a sve kako bi naša država bila konkurentnija, pojedinci u njoj zadovoljniji, a naši stručnjaci educirani i cijenjeni izvan granica.

"Pojedinci i društvo moraju se mijenjati. 4.0 industrijska revolucija se provodi. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja ulaže maksimalne napore za napredak i poziva na suradnju sve društvene čimbenike da zajedno uvodimo promjene za bolje sutra.", zaključio je g. Uhlir.


Stranica | Informacija | Graditeljstvo