Državni tajnik Uhlir otvorio izložbu „Arhitekti iz Češke i počeci turizma na hrvatskom Jadranu“

  • Slika /slike/Opcenito/2021_07_15_image_1.jpg
  • Slika
  • Slika

U prostorijama Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, svečano je otvorena izložba pod nazivom „Arhitekti iz Češke i počeci turizma na hrvatskom Jadranu“, gdje je jedan od organizatora Institut za turizam. Uzvanike je uvodim izlaganjem pozdravio državni tajnik Željko Uhlir.

Državni je tajnik podsjetio kako je 2019. godine imao čast prisustvovati otvorenju te izložbe u Češkom parlamentu u Pragu. "Ova izložba ima sada već višegodišnju turneju po Češkoj i Hrvatskoj i na taj način vrlo dobro prezentira suradnju dvaju naroda i promovira turizam u kojem se često na arhitekturu promatra usputno, a ova izložba ju stavlja u prvi plan i ističe dosege tadašnjih inženjera", poručio je državni tajnik Uhlir. 

Izložba “Češki arhitekti i počeci turizma na hrvatskom Jadranu” nastala je u suradnji Instituta za turizam iz Zagreba, Kabineta arhitekture Ostrava iz Češke i Državnog arhiva iz Rijeke. Autori izložbe su dr.sc. Jasenka Kranjčević (Institut za turizam, Zagreb) i dr.sc. Mirjana Kos (Hrvatski muzej turizma, Opatija). Do sada je prezentirana u Češkoj u sljedećim gradovima: Prag (2019.), Ostrava (2016./2017.), Opava (2017.), Zlín (2017.) i Poděbrady (2018., a prije toga u Hrvatskoj, i to u Rijeci (2014.), Zagrebu (2015.), Baški na otoku Krku  (2015.)  i Daruvaru (2015.).

Iako je glavna tema ove izložbe turistička arhitektura koju su projektirali arhitekti iz Češke za prostor hrvatskog Jadrana ne smije se zanemariti činjenica da su kroz povijest brojni češki inženjeri i arhitekti radili na projektiranju prometnica (posebno željeznice), javnih građevina (npr. Češki dom u Zagrebu), planiranju naselja (Bata vile u Borovu kod Vukovara) itd. Posebnu kvalitetu ovoj izložbi daje prikaz i neostvarenih projekata s kojima se dobiva znatno veća perspektiva tadašnjih razmišljanja o potrebama turizma.

Ova izložba svratila je pozornost na brojne arhitekte iz Češke te njihove kvalitetne a ponekad i revolucionarne projekte turističke arhitekture na samim počecima razvoja turizma na hrvatskom Jadranu. Tu se svakako ističu Adolf Loos i Jan Kotěra.

Sagledavajući samo ovih nekoliko činjenica vidljivo je kako između Hrvatske i Češke postoji tradicija razmjena znanja i iskustva u arhitektonsko-građevinskom sektoru više od jednoga stoljeća.

Na ovoj izložbi u Zagrebu dan je prikaz projekata od dodatna četiri arhitekta s čime se proširuju pogledi na turističku arhitekturu toga vremena. 

Izložba se održava do 30. srpnja 2021. godine u prostorijama Napretkovog kulturnog centra, Bogovićeva 1, Zagreb.

 Pisane vijesti