Državni tajnik Željko Uhlir sudjelovao na završnoj konferenciji istraživačkog projekta PRI-MJER

Slika /slike/press/IMG-20230526-WA0000.jpg

​U petak 26. svibnja 2023. u Hotelu Hilton Garden Inn Zagreb, održana je završna konferencija projekta „Primijenjena istraživanja klizišta za razvoj mjera ublažavanja i prevencije rizika, PRI-MJER“ KK.05.1.1.02.0020.

Završnoj konferenciji prisustvovali su, uz članove projekta, brojni predstavnici stručne i akademske zajednice, predstavnici Ministarstva graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih voda, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Grada Zagreba, Grada Rijeke, Grada Karlovca, Karlovačke županije, Grada Lepoglave, Općine Jelenje, Vinodolske općine i brojnih županijskih Zavoda za prostorno uređenje.

Državni tajnik Željko Uhlir je, kao izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra Bačića održao pozdravni govor, u kojem je napomenuo kako se važnost ovog projekta može vidjeti iz činjenice da je prilikom analize klizišta u RH koja su nastala kao posljedica procesa klizanja prouzročenih oborinama, razvidno kako na približno 30% površine RH postoji mogućnost za nastanak klizišta s obzirom na vrste stijena ili tla i na značajke reljefa. Pretpostavlja se da će rizik od klizišta biti u porastu zbog klimatskih promjena koje su se odrazile na meteorološke uvjete i sve učestalije intenzivne oborine.

Istaknuo je kako su istraživači u okviru projekta PRI-MJER za područje 3 županije (Primorsko-goranska županija, Grad Zagreb i Karlovačka županija) izradili niz karata klizišta koje prikazuju gdje se nalaze klizišta, odnosno na kojim područjima mogu nastati klizišta u slučaju ekstremnih oborina. To je bitno jer raspolaganje kartama klizišta od strane regionalne ili lokalne samouprave omogućava izbjegavanje kritičnih područja s klizištima već tijekom izrade prostornih planova, kao i propisivanje uvjeta gradnje za primjenu prilikom gradnje ili provođenja drugih zahvata u prostoru. Slijedom toga, državni tajnik Uhlir kazao je kako smatra da je u prvim sljedećim izmjenama Zakona o prostorom uređenju potrebno ugraditi i ovu temu.

Kroz projekt PRI-MJER uveo se koncept mjera prilagodbe klimatskim promjenama za ublažavanje i prevenciju rizika od klizanja te se sustavno bavi istraživanjem načina i elaboriranjem prednosti njihove primjene. Projektom se promovirao koncept smanjena rizika od klizišta na način da osigurava alate i znanje neophodno donosiocima odluka svih razina. Cilj projekta je također bio podizanje svijesti javnosti o klimatskim promjenama te omogućavanje javne dostupnosti rezultata istraživanja i ojačavanje kapaciteta istraživača. Razdoblje provedbe projekta trajalo je od 1. svibnja 2020. do 30. travnja 2023. Korisnik projekta bio je Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dok je partner na projektu bio Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 467.092,32 € (3.519.307,07 HRK), od čega su bespovratna sredstva EU iznosila 394.503,98 € (2.972.390,27 HRK).

Pisane vijesti | Informacija | Klizišta