Dubrovačko-neretvanskoj županiji dodijeljeni ugovori i odluke vrijedni 8,2 milijuna eura

  • Slika /slike/Ministar/2024_04_12-image-1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić u pratnji ravnatelja Državne geodetske uprave Antonija Šustića, ravnateljice Uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, projekte i programe Europske unije Irene Križ-Šelendić i suradnika Ministarstva boravio je u Dubrovniku gdje je sa županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem, gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem i ostalim čelnicima i predstavnicima jedinica lokalne samouprave potpisao ugovore i odluke vrijedne 8,2 milijuna eura.

Općine Blato, Konavle i Trpanj kreću s katastarskim izmjerama

Danas su službeno započeli radovi katastarske izmjere za 3.925 zgrada i 20.479 katastarskih čestica u Općini Blato, Općini Konavle i Općini Trpanj ukupne vrijednosti 4,75 milijuna eura.

Postupci katastarske izmjere provode se prema Godišnjem programu katastarskih izmjera građevinskih područja za 2024. godinu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Navedenim programom predviđena je obnova 60.054 katastarskih čestica te 10.589 zgrada ukupne vrijednosti 13,7 milijuna eura, a provodi se u okviru Višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030. Glavna aktivnost Programa obnova je katastra i zemljišne knjige za 600.000 hektara zemljišta i nekretnina u građevinskim područjima u razdoblju od 2021. do 2030.

"Kad je u pitanju katastarska izmjera, to je nešto što me iznimno veseli zbog toga što je ažurni katastar pretpostavka gospodarskom napretku. Do građevinske dozvole najviše se vremena izgubi kako bi se riješili imovinsko-pravni odnosi na česticama na kojima se provodi bilo kakva aktivnost ili projekt. Mi na jugu smo posebno svjedoci kako su podaci u katastru i zemljišnim knjigama oslonjeni na davnu izmjeru koja je bila prije dva stoljeća i da je na temelju te izmjere negdje krajem 19. stoljeća napravljena zemljišna knjiga. Zemljišna knjiga i katastar, to je najsnažnija zemljišna banka u Hrvatskoj. Vrijednost nekretnina raste pa je prinos na tu imovinu svojevrsna kamata koja se ne može mjeriti niti sa jednom bankom", izjavio je ministar Bačić i dodao kako su zbog toga u Saboru donijeli novi zakon iz kojeg je proizašao višegodišnji program katastarskih izmjera do 2030. godine te je ovo treća godina kako se projekt provodi.

Za sada su na prostoru županije završene katastarske izmjere Grada Dubrovnika (Zaton, Sustjepan, Koločep i Dubrovnik), Grada Metkovića (Dubravica-Glušci, Metković- Grad, Prud, Vid), Grada Ploča (Komin, Rogotin, Ploče, Baćinska Jezera, Šarić Struga, Banja, Peračko Blato, Pasičina-nova), Grada Opuzena (Opuzen I, Opuzen II, ), Općine Kula Norinska (Krvavac I, Krvavac II), Općine Pojezerje (Kobiljača, Otrić-Seoci), Općine Slivno (Vlaka-Tuštevac, Pižinovac-Lovorje, Mihalj-Otok-Lučina, Komarna-Duboka, Klek, Blace-Trn, Kremena-Duba-Raba, Podgradina), Općine Zažablje (Mislina, Badžula, Mlinište, Bijeli Vir), Župa Dubrovačka (Brašina Nova), Mljet (Goveđari).  Za provedbu tih dovršenih aktivnosti osigurana su sredstva iz državnog proračuna i proračuna Gradova i Općine u ukupnom iznosu od 10,9 milijuna eura.

Za projekte razvoja na potpomognutim područjima 70.000 eura

U okviru Programa usmjeravanja i rasporeda sredstava za poticanje održivog povratka za potpomognuta područja i područja posebne državne skrbi danas su potpisana i dva ugovora vrijedna 70.000 eura. Riječ je o projektu opremanja dječjeg vrtića u Općini Kula Norinska te projektu uređenja i sanacije prometnih površina i ulica u Općini Janjina. Inače, temeljem javnog poziva Ministarstva iz 2023. godine u okviru Programa odobreno je ukupno 38 projekata vrijednih 1,4 milijuna eura.

Energetska obnova zgrada javne namjene

Temeljem javnog poziva Ministarstva financiranog sredstvima Mehanizma za oporavak i otpornost, danas su dodijeljene i odluke o provedbi projekata energetske obnove zgrada javnog sektora Gradu Dubrovniku za Športsku dvoranu Gospino polje, i OŠ Marina Držića - škole s posebnim programom.

"Ovo je veliki dan za nas u Gradu Dubrovniku jer dobivamo dva iznimno važna ugovora. Prvi je kompletna obnova postojeće sportske dvorane u Dubrovniku čime će se podići razina kvalitete sportskih događanja, ali i treniranja. Projekt smo davno pripremili te smo dugo iščekivali ovaj dan. Taj projekt je i sportska studija zacrtala kao nužan kako bismo Dubrovnik pozicionirali na karti gradova koji su u mogućnosti realizirati brojna sportska međunarodna događanja. Drugi ugovor je ugovor za energetsku obnovu škole za djecu s posebnim potrebama. Upravo zahvaljujući ovoj Vladi smo sve naše škole energetski obnovili, kao i značajan dio vrtića, a preostaje nam samo još ovaj objekt. Osim energetske učinkovitosti, postiže se i kvaliteta za korisnike koji koriste te objekte, bilo jedan ili drugi", izjavio je gradonačelnik Mato Franković.

Gradu Ploče dodijeljene su odluke za energetsku obnovu vatrogasnog doma i Dječjeg vrtića Ploče, a Općini Vela Luka odluke za energetsku obnovu upravno-poslovne zgrade i obnove Dječjeg vrtića Radost.

Za izradu strategija zelene urbane obnove dodijeljene su odluke o sufinanciranju Gradu Dubrovniku, Gradu Ploče, Gradu Dubrovniku, Gradu Metkoviću i Općini Lastovo ukupne vrijednosti 103.258 eura. Odluke se temelje na javnom pozivu Ministarstva iz 2023. godine temeljem kojeg se financira izrada strategija u stopostotnom iznosu uz alokaciju od 2,5 milijuna eura i to za ukupno 93 grada i općine.

Za prostorne planove nove generacije odobreno 145.000 eura

Također, predstavnici gradova i općina s područja županije danas su preuzeli i odluke o sufinanciranju prostornih planova nove generacije. Odluke su dodijeljene Gradu Metkoviću za izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Metkovića, Gradu Opuzenu za izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Opuzena te Urbanističkog plana uređenja poslovne zone 2 u Opuzenu, dok je Općini Smokvica dodijeljena odluka o sufinanciranju transformacije Prostornog plana uređenja Općine Smokvica te odluka o sufinanciranju transformacije Urbanističkog plana uređenja Blaca u Općini Smokvica. Općini Ston dodijeljena je odluka o sufinanciranju transformacije Prostornog plana uređenja Općine Ston.

Ukupna vrijednost odluka kojima se sufinancira izrada navedenih prostornih planova nove generacije iznosi 145 tisuća eura.

„Digitalizacija prostornih planova i energetska obnova velika je pomoć jedinicama lokalne samouprave, a i nova etapa u prostornom planiranju što će ubrzati procedure“, izjavio je tom prilikom župan Nikola Dobroslavić. 

Pisane vijesti