Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji predano 285 predmeta državne imovine

  • Slika /slike/Ministar/2024_02_23_Dubrovnik.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u ime države predao je u petak Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Dubrovniku na raspolaganje predmete državne imovine za 285 nekretnina temeljem Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama RH. U općini Konavle svečano otvoren Vatrogasni dom Gruda.

Odluku o predaji na postupanje zahtjeva za upravljanje i raspolaganje nekretninama u državnom vlasništvu, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Bačić je Dubrovniku potpisao s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom Matom Frankovićem.

Dubrovačko-neretvanskoj županiji dano je na daljnje postupanje 60 zahtjeva koji se odnose na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa temeljem zahtjeva svih jedinica lokalne samouprave. 

Bačić je također županu, odnosno Dubrovačko-neretvanskoj županiji predao na daljnje postupanje 175 predmeta, a gradonačelniku 50 predmeta koji se odnose na zahtjeve za raspolaganje nekretninama fizičkih i pravnih osoba s područja županije, odnosno Grada Dubrovnika.

Franković je istaknuo da gospodarenje zemljištem otvara nove mogućnosti planiranja razvoja, osobito javne infrastrukture jedinica lokalne samouprave, izvijestio je na svojim internetskim stranicama Grad Dubrovnik.

Postupak predaje na postupanje gradovima i županijama rezultat je novog  Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH, koji je stupio na snagu 30. prosinca 2023.

Na lokalnu razinu spušteno je odlučivanje na način da o raspolaganju nekretninama u vrijednosti do 130 tisuća eura odluke donose župani/gradonačelnici, a od 130 tisuća do milijun eura odluke donose Županijske skupštine/Gradska vijeća te za veće iznose resorno ministarstvo i Vlada.

Kako je objasnio ministar Bačić, od ostvarenih prihoda RH pripada 60 posto te po 20 posto županiji i jedinici lokalne samouprave, za dodatne troškove i potrebna dodatna zapošljavanja zbog povećanog opsega posla.

U nastavku obilaska Dubrovačko-neretvanske županije potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u nazočnosti ministrice poljoprivrede Marije Vučković, župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića, načelnika Općine Konavle Bože Lasića i zapovjednika JVP Konavle Mare Rilovića sudjelovao na otvorenju Vatrogasnog doma Gruda, projekta sufinanciranog iz sredstava Mjere 7 Programa ruralnog razvoja u iznosu većem od 1,2 milijuna eura.

Ministar Bačić čestitao je svima uključenima u projekt, a posebno vatrogascima. "Nema nijedne prirodne katastrofe gdje vatrogasci nisu prvi. Zato kada se planiraju i projektiraju njihovi domovi, vodi se računa da će to biti više od objekta gdje se vatrogasci nalaze, gdje je njihova oprema, gdje vježbaju, već da je to objekt koji jako puno znači za širu zajednicu", rekao je ministar Bačić.


 

„Ovim projektom dokazujemo koliko brinemo za ruralna i demografski ugrožena područja, koja su iz Programa ruralnog razvoja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dobila 49 milijuna eura potpore, od čega u okviru Mjere 7 za obnovu sela 9,47 milijuna eura. Iz Programa ruralnog razvoja diljem RH financirali smo izgradnju 60-ak vatrogasnih domova, 220 dječjih vrtića, 70-ak društvenih domova i 122 projekta gradnje sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda“, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zahvalivši svim vatrogascima i pripadnicima HGSS-a na njihovom nesebičnom radu.

Izgradnjom Vatrogasnog doma Gruda poboljšat će se zaštita od požara posebno u ljetnim mjesecima na području Općine Konavle, Općine Župa dubrovačka i Grada Dubrovnika. Cilj projekta je i edukacija u adekvatnom prostoru za vatrogasne službe, gorske službe spašavanja i ostale interventne službe.

Ministrica Vučković je najavila i akcijske planove održavanja i izgradnje šumskih prometnica na području primorske Hrvatske za razdoblje od 2023. do 2025. koji će u primorsko ugroženim područjima omogućiti brži i lakši pristup vatrogascima tijekom intervencija. U okviru Strateškog plana za 2023.-2027., vrijednog gotovo 3,8 milijardi eura, kroz intervenciju 73.13 nastavlja se pružati podrška za projekte javne infrastrukture u ruralnim područjima, a osigurano je ukupno 58,8 milijuna eura.


Izvor: HINA/MPGI



Pisane vijesti | Informacija | Državna imovina