Energ. obnovom do ugodnijeg boravka djece u školama

Slika /slike/Opcenito/skola_2.jpg

Obnovljena je Osnovna škola Novska na adresi Trg dr. Franje Tuđmana 1. u Novskoj čiju nastavu pohađa preko 850 učenika. Ukupna vrijednost investicije iznosi preko 7,1 milijuna kuna od čega su 4 milijuna kuna bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj.  Zgrada je izgrađena 1971. godine te je nakon obnove prešla iz energetskog razreda D u B.

Državni tajnik Željko Uhlir sudjelovao je danas na svečanosti obilježavanja završetka energetske obnove još jedne osnovne škole koja je sufinancirana bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj putem poziva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Mjere energetske obnove koje su provedene:
 
  • povećanje toplinske zaštite vanjskog zida,
  • povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora,
  • povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru,
  • zamjena vanjske stolarije,
  • ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja,
  • priprema tople vode za potrebe ETC-a iz OIE,
  • zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom,
  • ugradnja fotonaponskih modula za proizvodnju električne energije iz OIE za potrebe ETC-a.

Predviđena ušteda energije nakon obnove iznosi 56,75 %.

Na području Sisačko-moslavačke županije potpisalo je i novih pet ugovora za energetsku obnovu zgrada javne namjene. Ukupna vrijednost svih projekata energetske obnove u gradu Novskoj, po pozivima Ministarstva iznosi 14,4 milijuna kuna od čega su bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj veća od 7,8 milijuna kuna.

Podsjetimo, od 2015. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja kao Posredničko tijelo 1. razine, objavilo je ukupno četiri Poziva za energetsku obnovu zgrada za koje su prihvatljivi prijavitelji bile ustanove koje obavljaju djelatnosti odgoja i obrazovanja.

Do sredine ožujka 2019. godine potpisano je kroz sve programe, preko 440 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrada dječjih vrtića, područnih, osnovnih i srednjih škola te fakulteta. Ukupna vrijednost projekata iznosi preko 1,6 milijardi kuna dok je ukupan iznos bespovratnih sredstava osiguran iz Europskog fonda za regionalni razvoj preko 775 milijuna kuna.

Od ukupno 311 milijuna eura, koliko je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. namijenjeno za energetsku obnovu javnih i stambenih zgrada, kroz Europski fond za regionalni razvoj, do sada je rezervirano 90% sredstava. Trenutno se u Hrvatskoj obnavlja više od 1.300 bolnica, škola, vrtića i višestambenih zgrada, a obnovom je obuhvaćeno  16.000 kućanstava i 70.000 učenika i djece. Prosječna ušteda energije koje zgrade postižu je preko 60%.


Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi