ESPON radionica „Morsko prostorno planiranje i interakcija kopna i mora“

Slika /slike/Prostorno/2019_01_23.Image.ESPON.jpg

U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja održana je 23. siječnja 2019. godine ESPON radionica kao dio Case study-a „Hrvatska obala i otoci“ u sklopu projekta na temu „Morsko prostorno planiranje i interakcija kopna i mora“. Osim Hrvatske u ovom projektu sudjeluju Slovenija, Nizozemska, Poljska i Njemačka kao vodeći partner.

ESPON Program suradnje predviđa provedbu aktivnosti vezanih za ostvarivanje četiri Specifična cilja, a Ciljana istraživanja provode se u svrhu provedbe Specifičnog cilja 2. „Poboljšanje razmjene znanja i analitička podrška korisnicima“, u sklopu kojeg se provodi i navedeni projekt.

Republika Hrvatska se u lipnju 2017. godine uključila putem internog natječaja koje provodi ESPON program, u projekt s temom „Morsko prostorno planiranje i interakcija kopna i mora“ kao država partner, čiji su krajnji ishod socioekonomski podaci i informacije relevantne za prostorno planiranje morskog i obalnog područja. Države članice koje sudjeluju kao partneri u ovom projektu su, osim Republike Hrvatske, Slovenija, Nizozemska, Poljska i Njemačka kao vodeći partner.
Istraživanje provodi konzorcij sastavljen od predstavnika Sveučilišta Liverpool, Ecorys, Sveučilišta Malaga i Ecologic. 

Predstavnici Sveučilišta Liverpool vodili su radionicu na kojoj su predstavili razvoj metodologije za istraživanje interakcije kopna i mora, analizu utjecaja aktivnosti koje se odvijaju na moru i njihov utjecaj na kopno, te dosadašnja saznanja bazirana na teritorijalnim podacima. Osim navedenoga, prezentirana je mogućnost sagledavanja novih načina u planiranju i upravljanju morskim i obalnim područjem. Na radionici su sudjelovali predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva turizma i Ekonomskog instituta. 

Podsjetimo, ESPON je program međuregionalne suradnje koji praćenjem, prikupljanjem i diseminacijom prostornih podataka i studija o prostornom razvoju država sudionica programa analizira učinke sektorskih politika u EU i doprinosi izradi učinkovite kohezijske politike EU.


Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja