Europska konferencija o arhitektonskim politikama "Re-use architecture Conference"

Slika /slike/Opcenito/2021_4_23_image-1.jpg

22. i 23. travnja 2021. održava se međunarodna konferencija na temu arhitektonskih politika. U dva dana, ugledni hrvatski i europski arhitekti i stručnjaci, virtualno razmjenjuju znanja i dijele primjere dobre prakse urbane regeneracije industrijskih i inih područja. 3LHD nam je na samom početku predstavio ideju obnove prostora Gredelja u Zagrebu. Prijavite se!

Prvi dio konferencije Re-use architecture održan je, u četvrtak 22. travnja, u prostoru nekadašnjeg kina URANIA na Kvaternikovom trgu u Zagrebu.

Pozdravnim govorom obratio se skupu ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj, koji je dao uvod u temu skupa, osvrnuvši se na izazove suvremenog društva, okolnosti u kojima djeluje arhitektonska i povezane struke te pozvao na aktivnost i kreativno djelovanje.

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac osvrnula se na ulogu arhitekata u društvu te dala osvrt na završeno razdoblje arhitektonskih politika u razdoblju 2013-2020, ali pogled u budućnost kroz kreiranje i realiziranje arhitektonskih politika za buduće razdoblje. Georg Pendl, predsjednik Europskog vijeća arhitekata poslao je snažne poruke, pozivajući arhitekte da u Novom europskom Bauhausu prepoznaju priliku za kreativnos i sinergijsko djelovanje arhitekata u sinergiji sa znanošću, umjetnošću i novim tehnologijama.
 
Arhitekt Marko Dabrović, u ulozi domaćina prostora u kojem je današnji dio skupa održan, prezentirao je inženjerski i kreativni process u kojem je ranije kino Urania, nakon 20 godina izvan korištenja posalo suvremeni arhitektonski ured i sjedište Studija 3LHD, ali i mjesto društvenih događanja i susreta u centru grada. Nakon toga prikazao je i studiju izrađenu za prostor Gredelj, prikazavši njegove razvojne mogućnosti i prostorni potencijal.

U okviru panela RENEWAL – OBNOVA doc. dr. sc. Alan Kostrenčić kao moderator te arhitekt i urbanist Nikša Božić, prof.dr.sc. Alenka Delić i dr.sc. Ivana Katurić dali su pregled planerskih i projektantskih izazova u procesu obnove potresom degradiranih područja, ali i sugestije mogućih smjerova kojima bi se došlo do njihovih rješenja.  Značaj strateškog planiranja te sinergije prostornog, razvojnog, strateškog planiranja te njihova čvršća veza s izvorima financiranja nameću se kao nužan zaokret i novi način promišljanja planiranja.

Kružni gradovi stvaraju se održivim pristupom urbanoj obnovi i urbanoj regeneraciji. Pristup je to koji nadilazi ciljeve, motive i učinke fizičke obnove integrirajući sveobuhvatne i integrirane aktivnosti koje doprinose održivom razvoju prostora s aspekta društva, gospodarstva i okoliša. U Republici Hrvatskoj urbana regeneracija poprima viši nivo prioritetnosti uslijed procesa obnove nakon potresa koji su oštetili prostor središnje Hrvatske tijekom 2020. g. Poseban naglasak pritom je potrebno staviti na koncept kružnog gospodarenja prostorom i zgradama kao važnog elementa u postizanju europskog cilja do 2050. godine.
 
Panel REUSE -ARCHITECTURE - PONOVNO KORIŠTENJE ARHITEKTURE moderirala je arhitektica mr. sc. Irena Matković. Predavanja odabrana u prvom panelu dala su nam primjere adaptabilnog pristupa i pristupa ponovnog korištenja prostora u planiranju razvoja grada, ali i priliku da još jednom razgovaramo o malim i velikim promjenama i o značaju jačanja prakse uključivanja zajednice kako u male, tako i u velike gradske projekte. U ovom panelu portugalac Jorge Bonito dao je pregled razvoja Lisabona i to upravo zona koje su doživjele najveću transformaciju u proteklih 30 godina. Finski arhitekt Marco Casagrande dao je pregled zanimljivih i inovativnih zahvata realiziranih diljem Europskog prostora, promovirajući rješenja utemeljena na prirodi.  Kriza urbanizma analizirana je kao vitalni fenomen koji priprema grad treće generacije - njegovu povezanost s prirodom i njezinim tijelom. Arhitektura nije umjetnost ljudske kontrole; to je umjetnost stvarnosti. Ne postoji druga stvarnost osim prirode. NIzozemski arhitekt Hans Hammink prezentirao je naučene lekcije o kružnosti u prostoru.

Na samom kraju dana Martina Vidaković (Zavod) prezentirala je aplikaciju Registar Brownfield područja u Republici Hrvatskoj.
 
Nastavak slijedi u petak 23. travnja s početkom u 10 h, s nova dva panela zanimljivih, pretežito inozemnih predavača.
 

 

Pisane vijesti | Informacija | Zavod