Financijski podupiremo projekte razvoja komunalnog gospodarstva gradova i općina

Slika /slike/Opcenito/radovi-cesta.jpg

Objavljen je popis odabiranih projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda koje će Ministarstvo sufinancirati u 2021. godini. Na javni poziv Ministarstva koji je bio otvoren za prijave u razdoblju od 15. ožujka do 4. travnja 2021. prijavljena su 390 projektna prijedloga od kojih će Ministarstvo sufinancirati njih 173.

„Iznimno mi je drago što ćemo dodjelom ovih odluka krenuti u realizaciju brojnih važnih projekata diljem Hrvatske, na temelju poziva Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, i to u onim općinama i gradovima koje potiču daljnji razvoj komunalnog gospodarstva svoga kraja i time ujednačavaju komunalni standard. Ulaganje u svako naše mjesto, osmišljavanje novih projekata, podizanje razine javnih usluga i poticanje ravnomjernog razvoja osnovna su ideja ovog poziva, a sve s ciljem stvaranja većeg standarda naših građana. Drago mi je što većina načelnika to prepoznaje“, izjavio je ministar Darko Horvat.
 
Na Javni poziv je do zaključno 4. travnja 2021., do kada je poziv bio otvoren, 390 jedinica lokalne samouprave dostavilo je isto toliko projektnih prijedloga. Nakon provedene administrativne provjere proveden je postupak vrednovanja i ocjenjivanja od strane u tu svrhu formiranog Povjerenstva.
 
U postupku ocjenjivanja bodovani su podnositelji prijave s obzirom na:
 
  • prostorno-gospodarsku određenost, odnosno stupanj razvijenosti, sukladno Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti („Narodne novine“ broj 132 /17),
  • specifična obilježja i financijsku i operativnu sposobnost te
  • svaki projektni prijedlog s obzirom na proračun i isplativost, opravdanost i održivost, stupanj pripremljenosti i ukupan učinak realizacije.

Odobreno je 173 projekata a ukupni prihvatljivi troškovi pojedinog projekta sufinanciraju se maksimalno u definiranom postotku prema stupnju razvijenosti. Najmanji iznos sufinanciranja iznosi 14.341,35 kuna dok je najveći 171.240,00 kuna. 

Po zaprimanju Odluke o sufinanciranju projekta, u roku od najviše 90 dana, općine i gradovi dužni su Ministarstvu dostaviti ugovor s odabranim izvođačem/izrađivačem/dobavljačem nakon čega će s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine potpisati ugovor o sufinanciranju projekta.
 
Za eventualna pitanja i dodatne informacije svi koji su prijavili svoje projekte mogu se obratiti Ministarstvu na adresu e-pošte: sufinanciranje@mpgi.hr.
 

Pisane vijesti | Informacija | Komunalno gospodarstvo