Financijski samit Inicijative za pristupačno stanovanje

  • Slika /Stanovanje/2023_06_20_Paris.2.jpg
  • Slika

U Parizu su tijekom 20. i 21. lipnja 2023. godine European Affordable Housing Consortium, Housing Europe i l'Union social pour l'Habitat (USH), čiji je član Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, okupili pružatelje socijalnog i priuštivog stanovanja, kreatore politike i financijske aktere kako bi razgovarali o preprekama s kojima se suočavaju najmodavci, općine i tvrtke diljem Europe vezano za financiranje obnove i novi europski Bauhaus.

Financijski samit Inicijative za pristupačno stanovanje iznosi konkretne ideje za "dostupan, pristupačan, adekvatan smještaj"
Primjena politika EU i najbolje inovativne prakse

 
Događaj je organiziran u sklopu projekta European Affordable Housing Consortium koji podupire Europska komisija u kontekstu Inicijative za priuštivo stanovanje i Programa jedinstvenog tržišta. Inicijativa ima za cilj podržati obnovu i izgradnju 100 socijalnih i priuštivih stambenih četvrti do 2030.

Događaj je također obilježilo predstavljanje vodećeg izvješća Housing Europe, 'Stanovanje u Europi 2023.', koje je pokazalo da procese obnove treba kontekstualizirati u širim izazovima s kojima se suočava stambeni sektor. Bent Madsen, predsjednik Housing Europe, naglasio je da su „činjenice zabrinjavajuće, nedostatak dovoljnog financiranja i sigurnih financijskih resursa tijekom godina dovelo je do odgađanja i otkazivanja projekata, kako novogradnje tako i obnove postojećeg fonda. Energetska obnova i rješavanje hitne potrebe za pristupačnim stanovima jednostavno nije moguće ostvariti bez značajne obnove financijske potpore sektoru.” Inzistirao je na tome da se članovi Housing Europe obvežu na pristojno, priuštivo, socijalno pravedno stanovanje koje osigurava pravednu energetsku tranziciju za sve. Također je pozdravio u ime Housing Europe i njegovih članova činjenicu da su skoro sve države članice EU pozicionirale stanovanje u srce svojih politika. 'Spremni smo udružiti snage s kreatorima politike i građanima kako bismo pokušali pronaći rješenja za ovaj stambeni izazov koji sada pogađa sve dijelove našeg društva od obrazovanja do zdravstva, zapošljavanja, mobilnosti i klimatskih promjena. Kako bismo ublažili potencijalno velike društvene posljedice, vrijeme je da udružimo snage kako bismo upravljali stanovanjem.

Housing Europe već je započeo s radom kako bi najmodavcima pomogao u olakšanju pristupu sredstvima i financiranju iz izvora EU-a, a sada pokreće svoju Radnu skupinu fokusiranu na iznalaženje financijskih sredstava za povećanja kapaciteta europskog stambenog fonda, te poboljšanje razmjene dobrih praksi i instrumenata politika vezano za stanovanje, zdravlje, priuštivost, te nadogradnju na postojeće inicijative, kao što su Housing Evolutions Hub, Housing Solutions Platform i inicijative #Housing2030. Na spomenutom skupu predstavnica Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine bila je Sanja Jerković, Načelnica Sektora za stanovanje i komunalno gospodarstvo.

Više informacija o događaju i predstojećim planiranim aktivnostima dostupno je na www.housingeurope.eu.

Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja