Financiranje najamnine za osobe čije su nekretnine stradale u potresima produženo do 15. svibnja 2023.

Slika /slike/Opcenito/VRH_2454 (2).jpg

Vlada je na sjednici održanoj 27. travnja 2022. godine donijela Odluku kojom se financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima produžuje do 15. svibnja 2023. godine.

Građani kojima su rješenja o financiranju najamnine izdana temeljem ranijih odluka Vlade, ne moraju podnositi nove zahtjeve za financiranje najamnine već će im nova rješenja o pravu na financiranje najamnine biti izdana po službenoj dužnosti od strane Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.
 

Dodajmo i kako se građani koji još uvijek nemaju rješenja o financiranju najma, a objekti su im stradali u potresu, mogu prijaviti na natječaj Ministarstva koji je otvoren do 17. lipnja 2022. godine.

Prijavu mogu podnijeti vlasnici obiteljskih kuća, vlasnici stanova i zaštićeni najmoprimci te srodnici tih osoba u prvoj liniji koji su 22. ožujka i 28. ili 29. prosinca 2020. godine, odnosno u vrijeme nastanka potresa, stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama koje su u preliminarnom pregledu označene kao N1 (neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo – zbog oštećenja) te stoga nisu podobne za stanovanje, a nalaze se na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije. 

Mjera stambenog zbrinjavanja odnosi se na građane koji nemaju na raspolaganju drugi useljivi stambeni prostor u radijusu 20 kilometara od stradale nekretnine.

Najamnina za zamjenski stan financira se isključivo temeljem sklopljenih ugovora o najmu koji su prijavljeni Ministarstvu financija odnosno Poreznoj upravi.

Samcu se financira najam stana površine do 35 metara četvornih, te dodatnih deset metara četvornih po osobi i to po cijeni od 70 kuna za metar četvorni.  

Najamnina se isplaćuje izravno na račun najmodavca.

Parametri za financiranje najma proizlaze iz sustava poticane stanogradnje. Mjera financiranja najma se primjenjuje, u skladu s današnjom odlukom Vlade, najkasnije do 15. svibnja 2023. godine, odnosno do obnove oštećene nekretnine, revizije stupnja oštećenja  ili pak eventualnog smještaja u stan u državnom vlasništvu.

Zahtjevi za odobravanje financiranja najamnine podnose se na propisanim obrascima zajedno s pripadajućom dokumentacijom, neposredno ili putem pošte na adresu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine - Ulica Republike Austrije 20, 10 000 Zagreb.

Tekst Javnog poziva kao i potrebni obrasci za prijavu mogu se preuzeti OVDJE dok se građani u slučaju bilo kakvih pitanja mogu obratiti, svakim radnim danom od 8:30 do 12:30 sati, na telefon: 01/6448-900 ili putem e-pošte: financiranje.najamnine@mpgi.hr

Spomenimo i kako je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za financiranje najamnina do 20. svibnja 2022. donijelo 577 pozitivnih rješenja kojima je zbrinuto 1.438 osoba te isplatilo iznos od 48,53 milijuna kuna, od čega 26,74 milijuna kuna za sufinanciranje najma građanima i kućanstvima te 21,79 milijuna kuna za financiranje troškova smještaja u Hostelu Arena. 



Pisane vijesti | Informacija | Obnova