Glina: Ministri Bačić i Vučković uručili ugovore iz programa ruralnog razvoja

  • Slika /slike/Ministar/HN20230227938008-nas.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručili su u ponedjeljak u Glini nove ugovore o potpori iz programa ruralnog razvoja te obišli objekte u obnovi na području Gline i Topuskog.

Korisnicima je uručeno 19 ugovora ukupne vrijednosti 1,7 milijuna eura.
 
Ministrica Vučković rekla je da će se time omogućiti ulaganja u višegodišnje nasade, korištenje obnovljivih izvora energije, razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, rekonstrukciju i opremanje kulturnog centra na području Općine Dvor te obnova poljoprivrednog potencijala stradalog u potresu.
 
Program ruralnog razvoja na području Sisačko-moslavačke županija vrijedan je 180 milijuna eura, a na području Gline je dogovoreno gotovo 14 milijuna kuna. Obnova poljoprivrednog potencijala odnosi se na poljoprivredne površine na kojima je šteta od potresa veća od 30 posto, rekla je Vučković.
 
Ministri su održali sastanak s čelnicima županijske i gradske uprave na kojem je bilo riječi o aktivnostima i prioritetima obnove, a ministar Bačić je naglasio je kako bi se ona trebala ubrzati nakon što je nedavno stupio na snagu novi Zakon o obnovi.

Na sastanku je doneseno i nekoliko zaključaka u resoru poljoprivrede, uključujući otvaranje još jednog natječaja za obnovu poljoprivredne proizvodnje na potresom pogođenom području, kao i dodatan angažman savjetnika Ministarstva poljoprivrede u pogledu pojedinačnih slučajeva, a u cilju maksimalnog iskorištavanja sredstava raspoloživih za obnovu poljoprivrednih potencijala. Također, najavljen je zajednički međuresorni sastanak s predstavnicima nadležnih ministarstava te jedinica regionalne i lokalne samouprave s Hrvatskim šumama u cilju aktivacije zapuštenog poljoprivrednog zemljišta na području Sisačko-moslavačke županije. 

Ukupno je do sada u Sisačko-moslavačkoj županiji iz Programa ruralnog razvoja odobrena potpora u iznosu od 180,2 milijuna eura, od čega je u Glini odobreno 12,7 milijuna eura potpore. S ciljem razvoja temeljnih usluga i obnove sela iz Programa je u okviru Mjere 7 odobreno 20,8 milijuna eura potpore što uključuje, između ostalog, 5 ulaganja u vrtiće, 6 ulaganja u sektor vodoopskrbe, 8 ulaganja u nerazvrstane ceste te 7 ulaganja u kulturne i društvene domove, kao i 3 vatrogasna doma. 


Uskoro javna nabava za izgradnju ili obnovu 365 kuća
 
Najavio je da će za nekoliko dana biti oglašena javna nabava za izgradnju ili konstrukcijsku obnovu 365 kuća te istaknuo da se na području Gline gradi 21 zamjenska kuća.
 
U poodmakloj fazi izgradnje su četiri višestambene zgrade, a u ožujku će početi izgradnja još tri zgrade s ukupno 37 stanova.
 
Najavio je i javnu tribinu u Glini, na kojoj će građani biti obaviješteni o  mogućnostima uključenja u postupak obnove.
 
Ministri Bačić i Vučković obišli su i gradilište obnove glinske srednje škole, koja bi trebala biti završena do početka iduće školske godine. Školu obnavlja Sisačko-moslavačka županija, a cjelovita obnova stajat će 2,5 milijuna eura te se sufinancira sredstvima Fonda solidarnosti EU, rekao je župan Ivan Celjak.


Početak katastarskih izmjera na području Gline i Topuskog
 
U Novom Selu Glinskom, simbolično je obilježen početak višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030., koji počinje i na području Gline i Topuskog.
 
Ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić kazao je da su na području Gline godišnjim programom katastarskih izmjera obuhvaćena područja šest katastarskih općina, ukupne površine 1763 hektara, odnosno 6430 katastarskih čestica i 976 zgrada.
 
Izmjerama su obuhvaćene površine najteže stradale u potresom pogođenom području u prosincu 2020. godine, a rok dovršenja je kraj godine.
 
Sredstva su osigurana u državnom proračunu u iznosu od 1,5 milijuna eura.
 
Na kraju boravka na području Sisačko-moslavačke županije, ministri su posjetili Lječilište Topusko, gdje su obišli radove na obnovi zgrade Kinematografa, koja se također obnavlja sredstvima Fonda solidarnosti EU a vrijednost obnove procjenjena je na 1,12 milijuna eura. Zgrada je izgrađena krajem 19.st. s većim dijelom očuvanih arhitektonskih i stilskih izvornih obilježja razdoblja historicizma uličnog pročelja. Kao takva u bitnom određuje segment povijesne fizionomije te ambijentalne karakteristike neposredne okoline grada u cjelini. Prvobitno je izgrađena kao hotel „Central“ u svojstvu lječilišta Topusko. Zgrada je trenutno javne i društvene namjene (zdravstvena ustanova). Prije potresa se koristila kao uredski prostor za službu računovodstva, javne nabave, tehničke službe, a sve u funkciji Lječilišta Topusko za provođenje rehabilitacije pacijenata. 
 
Obišli su također i korisnike Doma za starije i nemoćne Petrinja i Doma za starije i nemoćne osobe Glina koji su privremeno, do obnove domova, smješteni u Top Termama i Lječilištu Topusko. 
 
Izvor: Hina/MPGI


Pisane vijesti | Informacija | Obnova